Actualiteit

Al recordaantal snelheidsovertredingen in 2021

In de eerste helft van 2021 werden in Vlaanderen maar liefst 1.665.665 snelheidsovertredingen vastgesteld. Dat is een nieuw record en een stijging met meer dan een derde tegenover 2015. Gaat dit nog over verkeersveiligheid of enkel over het vullen van de staatskas?

Geschreven door Alain De Jong | 22/11/2021

Deze cijfers werden zopas in De Zondag gepubliceerd naar aanleiding van de internationale dag voor de herdenking van verkeersslachtoffers. Daaruit blijkt dat in Vlaanderen tijdens de eerste zes maanden van dit jaar al 1.665.665 snelheidsovertredingen werden vastgesteld. Dat is een toename met 530.159 PV’s of een stijging van ruim 30% tegenover het referentiejaar 2015, zo blijkt een politierapport dat in hetzelfde artikel wordt geciteerd.

Deze spectaculaire en tegelijk verontrustende cijfers werden ook aan Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) voorgelegd.

Ook zij was ervan geschrokken en nuanceerde de resultaten enigszins door op te merken dat door de installatie van meer trajectcontroles ook de pakkans groter is geworden. Maar toch wil ze nog meer investeren in verkeersveiligheid om het aantal slachtoffers op onze wegen verder naar beneden te krijgen. Daarvoor wil ze volgend jaar nog een half miljard euro extra op tafel leggen. (lees verder onder de foto)

Lydia Peeters

Trajectcontrole is jackpot

Vooral in Vlaanderen wordt veel in trajectcontroles geïnvesteerd, terwijl ook Brussel er meer wil gaan installeren. Wallonië hinkt nog een beetje achterop, maar die trend zou snel kunnen keren. De trajectcontroles hebben namelijk niet alleen bewezen dat ze de snelheid van de weggebruikers inderdaad efficiënt weten te matigen, ze brengen tegelijk ook heel veel makkelijk verdiend geld in het laadje bij de overheid.

Dat beseften ze ook maar al te goed in Bonheiden waar de gemeente maar liefst 22 trajectcontroles gaat installeren, waarmee zowat het hele grondgebied wordt afgedekt. Bovendien wordt de uitbating van het systeem en de inning van de snelheidsovertredingen aan een privéfirma uitbesteed, die daarmee ook een flinke boterham gaat verdienen.

Vandaar kwamen er hier ook veel reacties op, van zowel de bewoners als van de politiek. Want waarover gaat hier uiteindelijk: verkeersveiligheid of geld incasseren? De meeste trajectcontroles blijken namelijk inderdaad een flinke cent op te brengen, omdat veel weggebruikers zich in het begin laten vangen en niet door hebben dat hun snelheid over het hele traject wordt gecontroleerd, met een PV tot gevolg.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's