Actualiteit

Vanaf 1 maart bevat de Car-Pass extra informatie

Geschreven door | 27/02/2019

Vanaf 1 maart zal de vernieuwde Car-Pass niet alleen de kilometerhistoriek tonen, maar ook extra informatie bevatten om de kopers van occasies nog beter te informeren.

De “Car-Pass” wet die de fraude met de kilometertellers wil bestrijden, dateert uit 2004. Het werd hoog tijd om deze aan te passen aan de noden van vandaag. Naast de kilometerhistoriek, zal de Car-Pass vanaf 1 maart extra informatie bevatten. De koper zal zich dus een beter beeld van de auto kunnen vormen. Over welke informatie gaat het?

De euronorm

Dit gegeven is niet alleen van belang voor de fiscaliteit op het voertuig, maar is ook bepalend voor de toegang tot de lage emissie zones.

De CO2-emissies

Heel de autofiscaliteit is hierop gebaseerd.  Ook de testmethode, NEDC of WLTP, zal vermeld worden. Wanneer de twee emissiewaarden bekend zijn, zullen beide op de Car-Pass getoond worden.

Melding keuring na ongeval

Voertuigen die een zwaar ongeval hebben gehad, moeten een strenge keuring ondergaan. Sommige van deze voertuigen worden na een gebrekkige herstelling zonder keuring te koop aangeboden. Om dit onmogelijk te maken, zal de koper van de Car-Pass kunnen aflezen, of er op het voertuig nog een keuring na ongeval moet plaatsvinden.

Vanaf 1 januari 2020 zal de Car-Pass ook niet uitgevoerde terugroepacties vermelden. De autoconstructeurs of invoerders zullen deze verplicht aan de vzw moeten meedelen.

Wat verandert er voor de ondernemingen van de autosector?

Wanneer een handelaar een occasie te koop aanbiedt is hij verplicht om de informatie, die op de Car-Pass staat, ook in de advertentie of showroom te tonen. Hij zal deze gegevens bij Car-Pass elektronisch kunnen opvragen. De portaalsites en de eigen bedrijfswebsites zullen een link moeten inlassen naar een pagina met de Car-Pass data van het voertuig. De surfer zal deze link kunnen herkennen aan een specifiek logo.

carpass

Uiteraard blijft het Car-Pass document bij de uiteindelijke verkoop nog steeds verplicht.

via

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's