Actualiteit

Duitse Autobahn: Duits snelwegvignet komt eraan !

Geschreven door | 16/07/2014

Duitsland heeft zopas te kennen gegeven dat buitenlandse automobilisten die hun snelwegen gebruiken straks een vignet moeten kopen. Via de opbrengsten van dat vignet wil Alexander Dobrindt, Duits Minister van transport, geld genereren waarmee hij renovatie- en onderhoudswerken aan het Duitse wegennet kan financieren.

Met deze maatregel, die begin juli werd toegelicht, hoopt men jaarlijks 600 miljoen euro op te halen. Zo wil men de 170 miljoen ritten in rekening brengen die buitenlanders jaarlijks op Duitse snelwegen maken. Dankzij deze maatregel wil men tevens de jaarlijkse rijtaks voor de Duitse automobilisten een beetje verminderen.

Het komt er dus op neer dat enkel buitenlanders extra moeten betalen. Als buitenlandse weggebruiker kan je kiezen tussen een jaarvignet dat maximaal 122 euro kost en een vignet dat geldig is voor 10 dagen aan 10 euro. Er is tevens een ticket dat twee maanden geldig blijft en dat betaal je 20 euro. De prijs hangt bovendien af van het type brandstof waarop de wagen van de buitenlandse automobilist rijdt.

De Europese Commissie is allerminst blij met deze maatregel. Ze is gekant tegen elke maatregel die buitenlanders discrimineert. Nederland en Oostenrijk gaven al aan dat ze een klacht zullen indienen tegen deze nieuwe belasting. Minister Dobrindt stelt dat hij hierover met Brussel heeft “overlegd” en dat het vignet volledig conform de Europese regelgeving is. Als Brussel zich niet verzet, zal de maatregel vanaf januari 2016 in voege gaan.

Hoe staat u tegenover deze taks ? En, vindt u dat België hetzelfde moet doen ?

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's