Actualiteit

Elektrische auto’s: “Superchargers” in België, hoe zit het ermee?

Geschreven door Rossel Group | 02/05/2019

Het Ionity-netwerk heeft onlangs een nieuwe Belgische supercharger ingehuldigd in Thieu, tussen Nijvel en Bergen. Tijd om de balans op te maken…

Tot voor kort was waren de superchargers uitsluitend voorbehouden aan Tesla-klanten. De laatste snellader die ruim een week geleden door de Californische firma werd ingehuldigd, bevindt zich in Edegem, ten zuiden van Antwerpen.

In de praktijk maken deze laders van de nieuwste generatie het mogelijk om compatibele elektrische voertuigen (d.w.z. de modellen van Tesla) in slechts enkele minuten op te laden, in vergelijking met enkele uren voor conventionele laders. Tesla beschikt over verschillende oplaadpunten en die bevinden zich meestal in de buurt van een hotel of restaurant.

Een nieuwe speler

Afgezien van de dertien oplaadpunten die Tesla aanbiedt, is de infrastructuur van superchargers in België eerder beperkt. Maar Ionity (een gezamenlijk initiatief van BMW, Daimler, Ford en Volkswagen) is van plan om deze situatie te veranderen.

Ondertussen zijn Eni, Shell, Q8 en Cepsa ook aan boord van de Ionity-boot geklommen om oplaadpunten langs snelwegen te voorzien. In de maanden die volgen zullen zeven snellaadstations worden geïnstalleerd bij Q8. De tweede werd onlangs ingehuldigd in Thieu in Henegouwen, net na die in Bierset, vlakbij Luik. Ook de Doornikse regio zal binnenkort een laadpunt rijker zijn.

Uiteraard zullen er in het hele land snelle oplaadpunten nodig zijn om de gemiddelde automobilist te kunnen verleiden. Ionity is dan ook van plan om tegen 2020 zo’n 400 oplaadpunten te openen, waarbij het idee is om per station enkele 350 kW oplaadpunten van 350 kW te voorzien. Die maken het mogelijk om in iets meer dan een kwartier ongeveer 300 km aan autonomie te winnen.

Nog een lange weg te gaan

Toch is het waarschijnlijk dat de mentaliteitsverandering bij de consument nog een paar jaar zal duren. Volgens een studie van het kantoor van Roland Berger zou slechts 20% van de Belgen bereid zijn om de aankoop van een elektrische auto te overwegen. 62% vindt dat de prijzen momenteel te hoog liggen, terwijl 34% meent dat de autonomie van EV’s nog steeds te beperkt is.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's