Actualiteit

Factcheck: slechts 1 op 10 bestuurders slaagt opnieuw voor rijexamen

Wat als 100 bestuurders met een rijbewijs vandaag opnieuw het rijexamen zouden afleggen? Die test deed het VRT-programma Factcheckers en de resultaten waren onthutsend.

Geschreven door Alain De Jong | 06/01/2022

Vrijwel iedere automobilist, jong of oud, man of vrouw, vindt zichzelf een goede bestuurder, die zijn voertuig onder controle heeft, de verkeersregels kent en zeker geen gevaar op de weg betekent. Goed, maar wat zou het geven als deze doorwinterde bestuurders opnieuw het rijexamen zouden afleggen? Die test deden de Factcheckers op Eén.

Daarvoor werden 100 mensen samengebracht om hun theorie- en praktijkexamen voor het rijbewijs af te leggen. De deelnemers waren onder een ander voorwendsel naar de afspraak gelokt, zodat ze zich niet konden voorbereiden en aangewezen waren op hun parate kennis. En enkel wie slaagde voor de theorie mocht verder deelnemen aan het praktijkexamen.

De resultaten waren toch zeer verrassend, want van de 101 deelnemers (inclusief een reservekandidaat) slaagden er slechts 21 voor het theorie-examen, of 20 %.

Presentatrice Britt Van Marsenille slaagde niet voor de theorie, maar legde toch het praktijkexamen af. Van de 22 personen die zo doorstroomden naar het praktijkexamen waren er slechts 11 geslaagden, of 50%. Dat betekent dat van de hele groep slechts 1 op 10 bestuurders opnieuw voor het rijexamen was geslaagd!

Opfrissing noodzakelijk

rij-examen pratique

Goca, de instelling die de rijexamens organiseert, ziet als verklaring voor de lage scores de volgende oorzaken:

  • de automobilisten rijden te vaak ‘op automatische piloot’ en hebben daardoor te weinig oog voor verkeersborden, snelheidslimieten en gewijzigde situaties op de weg.
  • de automobilisten zijn niet altijd op de hoogte van de nieuwigheden in de wegcode. Die verschijnen meestal wel in de pers of in een sensibiliseringscampagne, maar er is vandaag geen structureel kanaal om die nieuwigheden tot bij elke bestuurder te brengen.

Goca pleit daarom voor regelmatige opfrissingsmomenten doorheen het leven van de bestuurder, omdat een degelijke parate kennis van de wegcode en een blijvende alertheid in het verkeer helpen om ongevallen te voorkomen. Het verkeer wijzigt immers voortdurend door nieuwe verkeersregels en -borden, moderne voertuigtechnologieën, gewijzigde verkeerscirculatieplannen…

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's