Actualiteit

Frauderende automerken kosten ons 6,5 miljard euro

Geschreven door Joris Bosseloo | 03/09/2018

Volgens de organisatie Transport & Environment zou het gefraudeer van bepaalde automerken al 150 miljard euro hebben gekost aan de Europese belastingbetaler. Kijken we alleen naar België, spreken we over 6,5 miljard euro.

Dezelfde organisatie beweert dat de verschillen tussen de uitstoot in praktijk en de uitstoot in theorie (NEDC) van 9% in het jaar 2000 is toegenomen naar maar liefst 42% in 2016. Dat verschil kwam er omdat constructeurs steeds meer ‘achterdeurtjes’ vonden in de meetcyclus.

België zou op die manier zo’n 6,5 miljard euro aan belastingen hebben misgelopen. Bovendien heeft deze fraude volgens Transport & Environment voor 264 miljoen ton CO² gezorgd, evenveel als de jaarlijkse emissie van Nederland. Daarnaast waarschuwt de organisatie nu al voor de nieuwe meetmethode. Men beweert dat constructeurs de resultaten van de WLTP-tests opblazen zodat ze met een verhoogde meting kunnen starten in 2021, het referentiejaar voor de komende dalingen van 15% (2025) en 30% (2030) die door Europa werden opgelegd.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's