Actualiteit

Meeste Belgen kunnen niet zonder auto

Geschreven door Joris Bosseloo | 15/02/2019

In de marge van het Autosalon heeft organisator Febiac duizend Belgen een enquête onder de neus geschoven. Ze kregen vragen over hun autogebruik, hun woon-werkverkeer en hun verwachtingen over de toekomst.

Zo’n 60% van de ondervraagden heeft aangegeven dat er met de wagen wordt gependeld en 10% beschikt effectief over een bedrijfswagen. Amper 4% gaat te voet, 3% met de motor en 2% doet aan autodelen. Die cijfers zijn niet verwonderlijk als je bekijkt dat 70% meent dat het openbaar vervoer in België slecht georganiseerd is. Bijna 4 op de 10 mensen die de wagen nemen, doen dat naar eigen zeggen om tijd te winnen en een haast even grote groep beweert geen andere keuze te hebben. 21% combineert woon-werkverkeer met andere trajecten (kinderen ophalen, boodschappen doen…).

Daarnaast geeft 15% toe dat ze “niet houden van het openbaar vervoer” en 4% zelfs dat ze geen goede uitleg kunnen verzinnen om de auto niet aan de kant te laten.

En de toekomst?

Hoe groot de kans is dat ‘gecombineerde mobiliteit’ het fileprobleem zal oplossen? Amper 18% van de Belgen ziet slaagkansen. Bovendien geeft de helft van de ondervraagden aan dat hun baas/bedrijf niets doet om deze vorm van mobiliteit, waarbij verschillende transportmiddelen worden gebruikt om op een bestemming te geraken, te bevorderen, terwijl 25% van de respondenten net het tegenovergestelde zegt. Bij hen wordt de (elektrische) fiets wel gepromoot of het trein- of busabonnement (gedeeltelijk) terugbetaald.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's