Actualiteit

Prijsaanduiding wordt verplicht bij laadpalen

Nu is het vaak onduidelijk hoeveel een laadbeurt voor je elektrische auto zal kosten, omdat een prijsaanduiding bij de laadpalen meestal ontbreekt. Daarin wil Staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) verandering brengen met een verplichte prijsvermelding die de transparantie zal bevorderen.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 30/09/2021 | Leestijd: 2 min

In tegenstelling tot het klassieke tanken aan de brandstofpomp, waar de prijs en de verbruikte hoeveelheid duidelijk worden aangegeven, heb je aan een elektrische laadpaal totaal geen idee wat het stroomtarief is en wat een laadbeurt je uiteindelijk zal kosten.

Achteraf krijg je wel informatie via een app of de afrekening, maar dat geeft veel gebruikers toch een onaangenaam gevoel, omdat je graag vooraf de exacte prijs weet van een goed of dienst die je koopt.

Advertentie – lees hieronder verder

Daarom wil Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) dat openbare laadpalen voor elektrische auto’s in de toekomst verplicht afficheren hoeveel het kost om de accu van je voertuig daar op te laden.

Zij wil dat de consument op voorhand duidelijk wordt geïnformeerd over de prijs van het elektrisch laden en nadien meteen een duidelijke afrekening krijgt.

Meer transparantie

prix recharge electrique

Bovendien vindt de Staatssecretaris ook dat er onvoldoende transparantie is over hoe de prijs wordt berekend. “Er moet inderdaad meer transparantie komen over hoe de prijs van een laadbeurt precies wordt samengesteld”, zegt Eva De Bleeker. “Die prijs bestaat namelijk uit verschillende componenten.

De prijs per kilowattuur, maar ook parkeerkosten, de prijs per minuut, opstart- en administratiekosten en verschillende abonnementsformules. Dat maakt een 400-tal mogelijke prijscombinaties mogelijk, waardoor het als consument heel moeilijk is om de prijs zelf op voorhand te berekenen.”

De Staatssecretaris gaat nu samen met de sector een wettelijk kader uitwerken om een duidelijke affichering van de prijs van een elektrische laadbeurt aan de openbare laadpalen te verplichten. Daarnaast moet het mogelijk worden om overal ter plaatse te betalen, terwijl je nu de afrekening achteraf krijgt.

De bedoeling is dat project rond de verplichte prijsaanduiding bij de laadpalen zo snel mogelijk rond te krijgen, al zal de implementatie toch enige tijd in beslag nemen. De Bleeker stelt zich hiervoor een deadline tegen ten laatste 2023.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie