Actualiteit

Rijden en drugs: dit zijn de boetes (en wat met medicatie?)

Geschreven door Joris Bosseloo | 15/09/2018

Auto-ongevallen zijn niet zelden druggerelateerd en het gebruik van softdrugs is al lang geen taboe meer. Maar hoeveel kost het nu als je na een ongeval of bij een wegcontrole wordt betrapt met sporen van drugs in je lichaam?

Heel wat, zo blijkt. Je riskeert een boete tussen 200 en 2.000 euro met sporen THC (cannabis), amfetamine, MDMA, morfine en/of cocaïne in je lijf. De ‘mininimwaarden’ hangen af van het product in kwestie maar zijn in elk geval erg laag. Het minste gebruik volstaat, zeg maar.

Recidivisten mogen een boete tussen 400 en 5.000 euro tot zelfs een gevangenisstraf van een maand verwachten. Daarnaast hangt hen een rijverbod van minstens 3 maanden en maximum 5 jaar boven het hoofd. Wie daarna hervalt, krijgt een verdubbeling in straf.

Producten die niet niet op de lijst staan maar het rijgedrag kunnen beïnvloeden, blijven vooralsnog onbestraft in het verkeer. Nochtans is algemeen geweten (ook door Maggie De Block) dat steeds meer Belgen verknocht zijn aan volstrekt legale middelen waarvan de bijsluiter vermeldt dat je je ‘niet in het verkeer mag begeven na inname’…

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's