Actualiteit

Vanaf welke leeftijd mag je beginnen rijden met een voorlopig rijbewijs?

Geschreven door Maxime Pasture | 27/08/2018

Enkele weken geleden werden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in verband met het rijbewijs. Vanaf wanner mag je nu eigenlijk achter het stuur kruipen met een voorlopig rijbewijs?

Om je theoretisch rijbewijs te behalen, is er niets veranderd: je moet minstens 17 jaar oud zijn. Het volgen van een theoriecursus is niet vereist. Dit theoretische deel heeft wel heel wat veranderingen ondergaan door de introductie van nieuwe thema’s en de reintroductie van het principe “zware fout”.

Als je geslaagd bent voor het theoretisch examen (41/50), kan je 30 lesuren volgen bij de rijschool om dan onmiddellijk je praktisch rijexamen af te leggen.

Als je een voorlopig rijbewijs geldig voor 36 maanden hebt gekozen, kan je na 20 uren les bij de rijschool alleen rijden en oefenen.

Kies je het voorlopig rijbewijs zonder rijschool, maar met persoonlijke begeleider (minstens 3 maanden), dan moet je daarvoor een pedagogische afspraak in plannen. Je krijgt dan samen met je begeleider 3 uur les van de autorijschool. Daarna kan je met je begeleider achter het stuur kruipen.

Samengevat: als je 17 jaar bent en minstens 3 uur opleiding hebt gevolgd, kan je al beginnen rijden!

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's