Actualiteit

Vluchtmisdrijf: daarom komt het steeds vaker voor

In België worden dagelijks ongeveer 200 gevallen van vluchtmisdrijf vastgesteld. Dat blijkt uit de cijfers van 2017 die onze Franstalige collega’s van Sudpresse hebben gepubliceerd. Maar waarom vlucht iemand na een ongeval?

Geschreven door Joris Bosseloo | 15/09/2018

Eerst en vooral bestaat de mogelijkheid dat iemand in shock is en er daardoor vandoor gaat. Weet ook dat zoiets strafbaar is. Vlucht je weg nadat je betrokken geraakte in een ongeval, dan riskeer je een boete tussen 1.600 en 16.000 euro als er geen gewonden zijn en een boete tussen 3.200 en 40.000 euro als er wel gewonden zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de kans op opsluiting gehad. Een celstraf die 15 dagen tot 4 jaar duurt, behoort tot de opties van de rechter.

Van 200 overtreders verschijnen er 45 voor een politierechter. Zowel rechters als advocaten hebben natuurlijk al elk excuus gehoord maar proberen ook te snappen waarom een persoon op de vlucht slaat na een aanrijding.

“Iemand die vluchtmisdrijf pleegt, is doorgaans wel op de hoogte van de hoge boetes die aan zo’n misdrijf gekoppeld worden. Vaak is er een verzwarende factor aanwezig (geen rijbewijs, geen verzekering, gedronken hebben, drugs…) al zijn er ook mensen die in paniek geraken omdat ze vrezen voor een intrekking van hun rijbewijs of dat hun verzekeringspolis zal stijgen”, concludeerde advocate Leila Chakroun aan Sudpresse.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's