Actualiteit

Waarom je nummerplaat altijd proper moet zijn

Geschreven door Joris Bosseloo | 17/09/2018

Mensen met een carwash-fobie of die gewoon geen zin hebben om hun auto regelmatig op een sponsbad te trakteren, passen maar beter op. De boetes voor onleesbare nummer- of kentenplaten staan namelijk op het punt van om te verdubbelen.

Vanaf 1 oktober veranderen er een aantal zaken met betrekking op de verkeerswetgeving. Zo verdubbelen de boetes voor wie betrapt wordt met een valse, onleesbare of ongeldige kentekenplaat die niet op de wagen in kwestie hoort.

Concreet zal je voor een onleesbare plaat 116 euro moeten betalen in plaats van 58 euro. Wie niet met dat geld over de brug komt, zal voor de rechter moeten verschijnen. Die beslist dan over een nieuwe boete 160 tot wel 2.000 euro kan kosten. In geval van recidive wordt de boete verdubbeld. Bovendien kan je in het ergste geval een rijverbod worden opgelegd.

De verdubbeling geldt voor kentekenplaten die onleesbaar zijn door modder, sneeuw of andere obstructies of wijzigingen, maar ook voor ongeoorloofd gebruik van bijvoorbeeld garageplaten, buitenlandse platen of voor een foutief aangebrachte plaat.

Wees gewaarschuwd…

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's