Advies

Hoe raak je het zout van op je auto kwijt na een periode van intense vorst?

Na een periode van intense vorst en overvloedige zoutstrooibeurten op de wegen is het een goed idee om auto’s te ontdoen van de resten die de verf en het chassis aantasten. Maar dat is niet alles. Hier is wat je niet mag vergeten.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 24 jan. 2024 | Leestijd: 5 min

Hoewel winterse omstandigheden de laatste jaren steeds zeldzamer worden, doen ze zich nog steeds voor en soms behoorlijk intens, met zware vorst en kortstondige intense sneeuwbuien. In deze omstandigheden is het verkeer vaak moeilijk, en de strooidiensten besparen niet op de hoeveelheden zout die gestrooid worden.

Dit zout is natuurlijk een bondgenoot wanneer het sneeuwt of vriest voor automobilisten die zich willen verplaatsen. Maar het is een vijand voor auto’s, die het van alle kanten aantast. Dit is duidelijk zichtbaar aan de witachtige vlekken die achterblijven op de carrosserie, velgen, banden, enz. Het is dus belangrijk om na deze periode een goede schoonmaakbeurt te geven aan je auto.

Advertentie – lees hieronder verder

Onverwachte hoekjes

De eerste vuistregel is natuurlijk naar een carwash gaan het thuis niet lukt. Het is de kosten waard, want het is snel en vaak effectief, omdat wasstraten het juiste materiaal hebben.

Wat mensen vaak niet beseffen, is dat niet alleen de carrosserie en metalen onderdelen worden aangetast door strooizout. Rubberen onderdelen worden ook aangetast, omdat zout deze materialen uitdroogt en ze dus kan doen barsten. Daarom is het belangrijk om deze elementen (banden, verschillende afdichtingen, enz.) goed schoon te maken. Velgen, of ze nu van plaatmetaal of legering zijn, worden ook snel aangetast, vooral op plaatsen waar ze al beschadigd zijn. Bij kleine krassen die zijn opgelopen na contact met een stoeprand, nestelt het zout zich tussen de beschermende laag van het metaal, wat leidt tot lelijke vlekken die later niet kunnen worden hersteld.

manuel wash

Welke gebieden verdienen aandacht?

Zoals gezegd is een bezoek aan de wasstraat of carwash niet overbodig, integendeel. Het is heel nuttig voor de lak, vooral op plaatsen waar er kleine krassen of deukjes zijn (stenen, enz.). Het is immers op deze plekken dat de bescherming verzwakt is en het zout binnendringt, wat de vorming van roest versnelt. Oudere auto’s zijn natuurlijk nog kwetsbaarder, ook al hebben hun eigenaars net de neiging om ze niet in dergelijke omstandigheden te gebruiken.

Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met sensoren, die gemakkelijk worden aangetast door zout. Het is een goed idee om deze (bijvoorbeeld parkeersensoren) grondig te wassen met water.

Welke carwash kiezen?

Welke carwash moet je dan kiezen? De recentste, aangezien de borstels daar nieuw zijn en minder snel de carrosserie zullen beschadigen. Hoewel de basiswasbeurten het meest effectief zijn, moet men deze regel aan het einde van de winter negeren en kiezen voor een “chassis” reiniging en een behandeling van de carrosserie met warme was die overal een beschermende laag aanbrengt, vooral op plaatsen waar niet met de hand kan worden ingegrepen.

Voor wie thuis aan de slag kan gaan, is het aan te raden om te kiezen voor een hogedrukreiniging en zich voorover te buigen om de onderkant van de auto schoon te maken om het te ontdoen van resten. Het is ook nodig om zo veel mogelijk te schrobben, omdat een eenvoudige spoeling meestal niet volstaat, aangezien het zout aan de carrosserie of chassis blijft kleven. Dit is de enige manier om de levensduur van een auto te verlengen…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon