Advies

Wanneer moeten je mistlichten aan?

In deze winterse dagen rijd je vaak in barre omstandigheden met een slechte zichtbaarheid door onder andere mist. Maar wanneer moet je de mistlichten van je auto aansteken? En wanneer mag dat net niet?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 2 nov. 2023 | Leestijd: 2 min

Tijdens deze gure dagen is het minder aangenaam rijden, zeker wanneer er mist opduikt die het zicht op de weg sterk reduceert. Als de zichtbaarheid beperkt is tot een afstand van ongeveer 200 meter ben je verplicht de autoverlichting te gebruiken.

Wanneer de zichtbaarheid minder dan 100 meter bedraagt, moet je eveneens de achtermistverlichting aansteken. Die kan bestaan uit één of twee lampen, is verplicht rood van kleur en wordt op het dashboard aangeduid met een oranje symbool. Noteer dat je deze achtermistverlichting niet alleen bij mist, maar ook bij beperkte zichtbaarheid bij felle regen of sneeuw moet gebruiken.

Advertentie – lees hieronder verder

Ook belangrijk is dat je de mistverlichting weer uitschakelt als de zichtbaarheid opnieuw beter is, want anders kan je de andere weggebruikers verblinden. Doe je dat niet, dan ben je in overtreding en riskeer je een boete van 116 euro voor een overtreding van de tweede graad.

mist

Ook voormistlichten aan

Bij slecht zicht kan je ook de voormistlichten aansteken als die op je wagen aanwezig zijn. Ze zijn echter niet verplicht. De wegcode bepaalt dat je ze ook mag gebruiken bij mist, sneeuwval of felle regen. Een afstand voor de zichtbaarheid wordt hiervoor niet aangegeven. De werking van de voormistlichten wordt aangegeven door een groen symbool op het dashboard.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon