Automarkt

Europese autofabrikanten pessimistisch over hun toekomst

Uit een onderzoek blijkt dat Europese autofabrikanten nogal pessimistisch zijn over hun economische toekomst. Ze zijn zich blijkbaar bewust van de zwakte van de Europese economie, maar ook van de bedreigingen vanuit China en Tesla.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 10 jul. 2023 | Leestijd: 4 min

Tot nu toe kunnen we niet zeggen dat de Europese auto-industrie aan zichzelf twijfelt. Sterker nog, de westerse fabrikanten lijken hun gang te gaan zonder echt aandacht te besteden aan de bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd. Toch waarschuwen veel waarnemers regelmatig dat Europese fabrikanten niet genoeg aandacht besteden aan de bedreigingen vanuit China. Ze blijven bijvoorbeeld zweren bij “gedeeltelijke” winstgevendheid, terwijl de rest van de wereld overschakelt op een logica van volumes om de prijs van elektrische auto’s te verlagen.

Volgens een enquête van het Ifo-instituut in München, dat de grote Duitse fabrikanten ondervroeg over hun toekomstperspectieven, groeit toch het bewustzijn. Volgens Ifo was juni de vijfde keer dat het vertrouwen in de toekomst van de merken Volkswagen, BMW en Mercedes verslechterde, met een score van -56,9 punten, of -10,3 punten minder dan vorige maand. Als we teruggaan in de geschiedenis, ligt deze score heel dicht bij die van 2008, de laagste in de geschiedenis (-67,8 punten).

Advertentie – lees hieronder verder

Prijzen verhogen?

Voor fabrikanten is dit pessimisme het resultaat van een combinatie van factoren: stijgende wereldwijde rentetarieven, dalende bedrijfsinkomsten, inflatie, enzovoort. Deze situatie heeft er zelfs toe geleid dat sommige autofabrikanten hun prognoses voor de korte en middellange termijn hebben verlaagd.

constructeur2

Ifo vertelde Automotive News Europe dat “autofabrikanten te maken hebben met een grote mate van onzekerheid, vergelijkbaar met de begindagen van de oorlog in Oekraïne”. Vreemd genoeg zijn autofabrikanten, om deze sombere vooruitzichten te compenseren, van plan om hun prijzen (opnieuw) te verhogen, vooral voor topmodellen en elektrische voertuigen.

Een tot mislukken gedoemde strategie?

Afgezien van economische factoren in Europa staan westerse autofabrikanten in werkelijkheid onder druk van hun Chinese concurrenten en het Amerikaanse Tesla als het gaat om elektrische auto’s. Deze druk is ook duidelijk zichtbaar op de Europese markt en ook goed zichtbaar op de Chinese markt, waar Volkswagen bijvoorbeeld tot voor kort een prominente positie innam. Maar dat is niet langer het geval, aangezien Tesla en BYD naar de top van de verkooplijsten zijn geklommen dankzij een prijzenoorlog die totaal niet wordt gevolgd door Europese fabrikanten. Als gevolg daarvan storten hun verkopen in.

Je kunt je afvragen of de Europese autofabrikanten wakker zullen worden en of ze zullen begrijpen dat ze waarschijnlijk terug moeten keren naar een model dat in eerste instantie de voorkeur geeft aan volumes (zelfs als dit betekent dat ze aandeelhouders teleurstellen) om zich later te richten op winstgevendheid per model, zoals ze nu willen doen. Maar het is niet zeker dat de aandeelhouders het op die manier zullen zien, want zoals het Ifo-onderzoek laat zien, is de beoordeling van de autofabrikanten van hun huidige situatie (paradoxaal genoeg) verbeterd en gestegen van 28,4 naar 37,5 punten. Struisvogelpolitiek?

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon