Autotests

TEST Fiat Tipo DCT: waarom niet met benzine?

De zeer betaalbare Fiat Tipo krijgt na meer dan een jaar carrière een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling ingeplant. Tijd voor een testrit!

Nicolas Joannès Nicolas Joannès | Gepubliceerd op 06/10/2017 | Leestijd: 3 min

Tot op vandaag was er maar één automaat beschikbaar voor de Tipo: de AT6 die je dan ook nog alleen maar in combinatie met de 110 pk sterke 1.6 liter benzinemotor kon bestellen. Al is daar nu dus verandering in gekomen. Fiat voegt een zestraps-DCT-automaat met dubbele koppeling aan de keuzelijst toe en die kennen we bij Alfa Romeo als TCT. Hoeveel deze automaat extra kost in de Tipo? 1.200 euro bovenop de prijs met de manuele bak en da's in het C-segment allesbehalve veel.

Advertentie – lees hieronder verder

Het addertje is dat je de DCT-automaat alleen samen met de 115 pk sterke 1.6 liter dieselmotor kan kopen, een uitvoering die enkel in de afwerkingsniveaus Easy en Lounge bestaat. Concreet wil dit zeggen dat de goedkoopste vijfdeurs Tipo DCT € 21.680 kost en de goedkoopste Tipo DCT in breakvorm € 22.880. Voor dit model mogen we al over een stevig bedrag spreken, in vergelijking met andere modellen uit hetzelfde segment vallen deze prijskaartjes nog mee. Maar wie de bak in combinatie met vier deuren wil, heeft wel brute pech.

Eenmaal aan boord van de Tipo moeten we vaststellen dat de boordplank wel modern oogt, met centraal in onze testwagen een (optioneel) 7 inch aanraakscherm, maar dat sommige plastics te goedkoop zijn om ze ook maar een beetje behaaglijk te vinden. Gelukkig rijdt deze Italiaan wel goed in combinatie met de nieuwe automaat. De verzetswissels verlopen snel en comfortabel waardoor je de bak op den duur vergeet. Hij past perfect bij het rustige karakter van de Tipo.

Conclusie 

Als we het moeten hebben over goede huisvaders is de Tipo DCT een mooi voorbeeld. Alleen jammer dat zijn fijne automaat niet op alle motorversies beschikbaar is…

+

Fijne automaat

Prijs/kwaliteit

Verbruik

Goedkope plastics binnenin

DCT enkel op 1.6 diesel

DCT niet voor vierdeurs

De Tipo DCT in cijfers

Motor : 4-cilinder turbodiesel ; 1.598cc ; 115pk bij 3.750tr/min ; 320Nm bij 1.750tr/min

Aandrijving : voorwielen

Versnellingsbak : 6-trapsautomaat met dubbele koppeling

Tankinhoud (l) : 50

0 – 100 km/u (sec.) : 10,2

Topsnelheid : 200 km/u

Opg. gem. verbruik : 3,7 l/100km

CO2 : 99 g/km

Prijs : vanaf € 21.680

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie