Autosalon

Japan Mobility Show 2023: Mitsubishi D:X Concept brengt monovolume terug

Het salon van Tokio zit vol verrassingen. Zoals de Mitsubishi D:X Concept, die de terugkeer van de monovolumes inluidt, zonder het avontuurlijke DNA van het merk te verliezen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 27 okt. 2023 | Leestijd: 3 min

Het salon van Tokio is terug na enkele jaren afwezigheid. De vorige editie vond in 2019 plaats. Het evenement heeft enkele leuke verrassingen in petto. De Japanse constructeurs hebben hun creativiteit teruggevonden, wellicht ook door de transitie naar elektrische auto’s. Hoewel ze tot de pioniers van dit mobiliteitsmodel behoorden (Nissan Leaf, Mitsubishi i-MiEV), leek de elektrische auto de afgelopen jaren wat op de achtergrond te verdwijnen. Vandaag worden heel wat innovatieve oplossingen voorgesteld.

Mitsubishi presenteert bijvoorbeeld een verrassend concept van een monovolume op zijn stand. De D:X Concept is een zeszitter ontworpen voor avonturiers. Door de beperkte breedte worden de inzittenden vervoerd in drie rijen van twee zetels (2+2+2). De auto heeft alle typische kenmerken van een monovolume, waaronder schuifdeuren aan de zijkant en een plat dak om de binnenruimte te maximaliseren.

Advertentie – lees hieronder verder

mitsubishi-d-x-concept3

Het interieur kun je moduleren dankzij de zogenaamde panoramische zetels. Deze met leder beklede zetels schuiven naar voren en achteren. Bovendien kunnen de voorste zetels 180 graden draaien. Klap op de vuurpijl: elke hoofdsteun is uitgerust met Yamaha-luidsprekers.

mitsubishi-d-x-concept4

Betekent dit de terugkeer van de monovolume? Het is best mogelijk aangezien enerzijds automobilisten op zoek zijn naar ruimte en functionaliteit en anderzijds de SUV steeds meer in het vizier komt van steden en politici. Het hoeft dus niet te verbazen dat deze koetswerkvorm een sterke comeback beleeft, vooral omdat de compactere elektrische technologie zich er goed voor leent.

Ook een avonturier

Zoals we al zeiden, verloochent de D:X geenszins de avontuurlijke genen van Mitsubishi. Dat zie je aan de verhoogde ophanging, de zeer korte koetswerkoverhangen en de bescherming rond de wielkasten en de bumpers. Er zijn ook beschermplaten aan de voor- en achterzijde en zijtreden.

mitsubishi-d-x-concept2

Mitsubishi vertelt weinig over de technische aspecten van deze D:X. We weten alleen dat hij een oplaadbare hybridemotor en vierwielaandrijving heeft. In de wandelgangen van de show wordt gefluisterd dat deze D:X de voorloper is van de volgende Mitsubishi Delica, een bestelbusje dat vaak voor personenvervoer gebruikt wordt en veel rondrijdt in Azië. De Delica, die zijn carrière begon in 2007, bestaat ook als 4×4.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon