Buzz

Gewelddadige taferelen tussen automobilisten en fietsers in San Francisco

Kunnen automobilisten en fietsers onmogelijk samenleven? Dit lijkt alleszins zo te zijn in San Francisco, waar het aantal incidenten sterk toeneemt. Gaan deze toestanden zich hier ook voordoen?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 21 feb. 2023 | Leestijd: 3 min

De zachte mobiliteit groeit sterk en sinds Covid hebben veel werknemers ervoor gekozen om met de tweewieler dagelijks naar het werk te gaan of zich te verplaatsen. In ons land is het aandeel fietsers de afgelopen jaren dan ook fors toegenomen. De groei bereikte tussen 2017 en 2021 +26% bij de werknemers, ook al blijven de regionale verschillen aanzienlijk: 20,8% van de Vlamingen, 7,2% van de Brusselaars en 2,4% van de Walen.

Natuurlijk vereist deze evolutie een nieuw evenwicht en een vorm van samenleven tussen de verschillende weggebruikers, wat niet steeds eenvoudig is, omdat de ruimtes niet altijd goed gedefinieerd zijn, terwijl sommige gebruikers (met name automobilisten) niet goed begrijpen dat ze minder plaats krijgen. Ook aan de andere kant van de wereld kent San Francisco dezelfde groei in fietsgebruik en dat heeft de afgelopen weken tot een opstoot van geweld tussen automobilisten en fietsers geleid. De situatie lijkt des te dramatischer omdat hier geen sprake is van kleine incidenten, maar van geplande aanvallen met als doel schade te berokkenen.

Advertentie – lees hieronder verder

Deur openen

De modus operandi is gemeld door verschillende fietsers en door video’s zoals die de@dal211: de automobilist versnelt wanneer hij achter een fietser rijdt, terwijl een passagier abrupt de deur opent om de fietser te laten vallen.

agression-velo2

Het gaat er zo erg aan toe aan de andere kant van de Atlantische Oceaan dat het werd gemeld door de zender Fox 11. Na onderzoek blijkt dat zeker twee fietsers zwaargewond zijn geraakt door dit soort aanvallen van automobilisten. En hier was het niet een deur die de val van deze ongelukkige mensen veroorzaakte, maar de auto die hen gewoon aanreed. Deze incidenten staan dus niet op zichzelf. In totaal werden 14 gevallen van agressie geregistreerd door Fox 11 tussen 9 en 11 februari, waarbij uiteindelijk 8 gewonden vielen om te betreuren.

En in België?

Gevallen van geschillen tussen automobilisten en fietsers bestaan hier uiteraard ook. Er is echter nog geen melding van opzettelijke en georganiseerde aanvallen. Toch moeten we niet wachten tot dit gebeurt en daarom is het hoog tijd dat de autoriteiten initiatief nemen, zowel door onze wegen beter te controleren, maar ook door een wetgeving uit te vaardigen om duidelijkere en strengere regels vast te stellen.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie