Buzz

Man bevestigt fiets aan paal… en krijgt boete

Onlangs werd een fietser door de politie tegengehouden en beboet. De reden: hij had zijn fiets aan een paal vastgebonden. Is dat dan illegaal?

Geschreven door David Leclercq | 15/05/2022

De fiets wint tegenwoordig inderdaad enorm aan populariteit. Dat is zeker duidelijk op deze zomerse dagen. Maar natuurlijk heeft fietsen enkele beperkingen, zoals het vinden van een veilige plek om je tweewieler achter te laten. Er zijn speciale afgesloten parkeerplaatsen voor fietsen, maar die zijn nog zeldzaam. Daarom worden fietsers al decennialang gedwongen om hun voertuig aan een hek van een park of aan een wegwijzer te bevestigen.

Daarom is dit verhaal interessant. Onlangs werd een fietsende Brusselaar door de politie tegengehouden. De agenten legden hem uit dat het in feite verboden is om een fiets aan een paal te bevestigen en dat het verplicht is om het daarvoor bestemde straatmeubilair te gebruiken. De fietser kreeg te horen dat hij daarom twee boetes kreeg, van elk 76 euro. De eerste voor het bevestigen van een fiets op een ongeoorloofde plaats en de tweede voor…  beschadiging van het straatmeubilair. Te gek!

Advertentie

Wat zegt de wegcode?

Dit is inderdaad een vreemde interventie van de politie. Wat zegt de Wegcode hierover? Wel, er is geen enkel artikel dat bepaalt waar men de fiets moet stallen. Artikel 23.3 zegt alleen dat “fietsen en tweewielige bromfietsen buiten de rijbaan en de in paragraaf 75.2 bedoelde parkeerplaatsen zodanig moeten worden gestald dat zij de beweging van andere gebruikers niet verstoren of gevaarlijk maken, behalve op plaatsen die zijn aangegeven in overeenstemming met paragraaf 70.2.1.3 °f.”

Il attache son vélo à un poteau et se voit menacé d’amende

Naar aanleiding van deze zaak nam de RTBF contact op met VIAS om te achterhalen hoe de situatie in elkaar zit en het Instituut was verbijsterd door deze vreemde gang van zaken. VIAS geeft aan dat als de fiets werd vastgemaakt aan een paal midden op het voetpad, er hooguit sprake kan zijn van een veiligheidsrisico. Dat zou leiden tot een boete van 116 euro. Maar daar stopt het.

Concreet is er dus geen wet die het bevestigen van je fiets aan een paal in de stad verbiedt. Noch zou dit vernieling van het straatmeubilair zijn. De RTBF contacteerde eveneens de Brusselse politie die verrast was door de zaak en enkel aangeeft dat er wordt gevraagd wordt om de bestaande infrastructuur te gebruiken (voor zover die in de buurt aanwezig is) om fietsen te stallen. Daarmee is deze zaak uitgeklaard. Aarzel dus niet om je fiets aan een paal te bevestigen, maar zorg er tevens voor dat hij de doorgang niet belemmert

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's