‘Built in the USA’, zei Mercedes over de nieuwe Sprinter. “Excuse me?”, was de publieke reactie. Een onderzoek van Truth In Advertising (TINA) bleef niet uit en bevestigde de vermoedens van de Yanks. Uit een steekproef bij bijna 2.400 Sprinters die te koop stonden bij Amerikaanse Mercedes-dealers is gebleken dat het overgrote deel van deze modellen in het buitenland is gebouwd en alleen werd geassembleerd in de VS, meer bepaald in South Carolina.

Er werd gekeken naar de VIN-nummers van de in totaal 2390 gecontroleerde Sprinter-busjes. Het elfde karakter in de VIN geeft aan waar het voertuig werd gestempeld en volgens TINA was dat in maar liefst 90% van de gevallen in Duitsland, preciezer in Düsseldorf en Ludwigsfelde. Amper 1 op de 10 geverifieerde Sprinters droeg de fabriekscode ‘T’, voor South Carolina.

De Federal Trade Commission (FTC) stelt dat marketeers enkel mogen beweren dat een product “gebouwd” of “gemaakt” is in de VS als “alle of vrijwel alle” onderdelen uit dit land afkomstig zijn. Naar verluidt heeft de Duitse autofabrikant sinds september 2018 meer dan 16 miljoen dollar uitgegeven aan reclame voor de nieuwe Sprinter. De campagne werd inmiddels stopgezet.