Buzz

Range geraakt niet op een besneeuwde helling

Er ontstaan soms van die bizarre situaties. Neem nu deze Range Rover die hoewel hij is voorzien van winterbanden, niet in staat is een besneeuwde helling op te rijden. Wat doet de bestuurder mis? 

Geschreven door David Leclercq | 29/12/2021

Een Range Rover is een quasi onverwoestbare auto die bovenal over verbazingwekkende off-road capaciteiten beschikt. Al te vaak wordt aangenomen dat grote SUV’s nog steeds over stoere terreinkwaliteiten beschikken en tot zowat alles in staat zijn. Daarom stellen we ons de vraag wat de Range Rover Sport in zijn mars heeft als het erop aankomt een besneeuwde helling te trotseren. Die laatste ziet er overigens niet al te steil uit.

Natuurlijk zullen mensen met enige auto-affiniteit aangeven dat zonder de juiste banden geen enkele auto de wetten van de fysica kan trotseren. Die stelling klopt, maar het probleem is dat de Range die op de beelden te zien is, op winterbanden staat. In de video wordt zelfs het type aangehaald: Michelin Alpin en die banden staan net bekend om hun efficiëntie in dergelijke omstandigheden.

Wie of wat gaat in de fout?

Op de beelden start de bestuurder van de Range Rover met een beetje aanloop om de helling op te rijden, maar dat gaat snel mis door overmatige wielspin. De auto raakt van de rijbaan en er is niets aan te doen, want het blijkt onmogelijk voor deze 4×4 om rustig vooruit te rijden.

Het is ook duidelijk dat de bestuurder niet de beste techniek gebruikt, hij geeft immers vol gas, maar het blijft merkwaardig. Heeft de bestuurder in het Terrain Response menu de juiste rijstand geselecteerd zodat alle systemen worden aanpast aan de ondergrond? Als je de beelden bekijkt, vraag je je toch af of de banden weldegelijk winterbanden zijn. Een mogelijke verklaring zouden versleten winterbanden kunnen zijn die te weinig profiel hebben om te sneeuw te trotseren. Er is al gezegd dat de M+S-markering geen garantie is voor een efficiënte rubbersamenstelling en enkel slaat op een lamelstructuur van het loopvlak. Ook dat zou ook een mogelijke verklaring kunnen zijn.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook