Oldtimers

Oldtimers: een goede investering?

Hoewel Koning Auto alsmaar verder van zijn troon wordt gestoten, blijven oldtimers populair. In die mate zelfs dat de waarde van deze markt op niet minder dan 4 miljard euro wordt geschat. Maar is een klassieke auto effectief zo’n goede inverstering?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 7 jan. 2021 | Leestijd: 4 min

Het mag duidelijk wezen dat de markt voor old- en youngtimers blijft boomen, ondanks een toenemende vrees voor een eventuele ban op zulke modellen op lange termijn. In een klassieke wagen investeren, heeft dus nog steeds zin, zeker als het om een zeldzaam model gaat en dan nog het liefst van een merk dat tot de verbeelding spreekt (Ferrari of Porsche om er maar een paar te noemen).

Ook in ons land neemt de vraag naar klassiekers toe, wagens die de facto niet dagelijks worden ingezet. De meerderheid van de eigenaars rijdt minder dan 1.000 km per jaar met hun juweeltje(s), en het grootste deel van dit gebruik is weggelegd voor zeer korte ritten of speciale bijeenkomsten.

Advertentie – lees hieronder verder

400% erbij in 20 jaar

De cijfers spreken voor zich: op 20 jaar tijd is de gemiddelde waarde van oldtimers met maar liefst 400% gestegen. Dit financieel rendement ligt hoger dan dat van kunst (+200%) en dure horloges (+75%) en dus is het niet verwonderlijk dat ook beleggingsfondsen de stap nemen om classic cars aan te schaffen met als doel ze later met (veel) winst door te verkopen.

Welke?

De kern van de huidige vraag wordt momenteel gevormd door voertuigen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Zij zijn het meest in waarde gestegen, al worden ze bijgebeend door modellen van de jaren zeventig, die zowel bij particulieren als professionelen aan populariteit winnen. Dit is logisch vanwege het nostalgische aspect, en dus gaan (droom)wagens van de jaren tachtig sowieso dezelfde toer op.

Stevige kostenpost

Het bezit van een oldtimer is één ding, maar je moet zo’n vierwieler natuurlijk ook in ere kunnen houden en dat kost een pak centen. De bedoeling is dat hij regelmatig onderhoud krijgt en dat hij weinig kilometers aflegt. Niet zelden moet een pas aangekochte klassieke auto gerestaureerd worden.

België beschikt niet over een databank met cijfers, maar in Frankrijk wordt gezegd dat een verzamelaar jaarlijks gemiddeld 6.000 euro aan een oldtimer besteedt. Uiteraard hangt deze kostenpost af van het voertuig in kwestie (je mag een Ferrari niet met een VW vergelijken), maar zo krijg je een idee van wat je te wachten staat als je jezelf op een klassieke wagen wil trakteren.

Enkele voorbeelden

Wie vandaag de dag een 2PK in goede staat zoekt, betaalt daar snel 10.000 euro voor. Voor een R4 mag je ongeveer 5.000 tellen en voor een Porsche 911 Turbo uit de jaren zeventig moet er minstens 150.000 euro op je rekening staan. De verschillen zijn dus gigantisch, net als de bijkomende kosten.

Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Je vindt ‘m gegarandeerd op www.autoclassic.be

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie