Oldtimers

Tips om je oldtimer de winter te doen overleven

Tijdens het laagseizoen is het niet aangeraden om je oldtimer van stal te halen om enkele voor de hand liggende redenen. In dit artikel trakteren we je op een handvol tips die ervoor zullen zorgen dat je klassieke wagen heelhuids de winter doorkomt.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 17/12/2020 | Leestijd: 4 min

Slecht weer, regen en vorst zijn niet de beste vrienden van oldtimerbezitters. Daarom is het voor hen noodzakelijk om hun juweeltje extra te verzorgen tijdens de koudste maanden van het jaar. Dat je rijdende trots in een warme en vooral beschutte omgeving moet overwinteren, spreekt natuurlijk voor zich, al hebben we nog andere tips om te delen.

Winterschoonmaak

Zoals net aangehaald, moet er voor droog onderdak worden gezorgd. Niet alleen om je oldtimer tegen de elementen te beschermen, maar ook tegen knaagdieren die snel en veel schade kunnen aanrichten, met name aan de elektrische installatie. Daarnaast raden we een – voorzichtige – schoonmaaksessie aan. Inspecteer elk mogelijk hoekje en gaatje op schadelijke stoffen zoals teer of restvocht en verwijder die goedjes, want ze kunnen de carrosserie en/of de romp beschadigen. Vergeet evenmin om het passagierscompartiment te ventileren om schimmel en meeldauw te voorkomen. Wie van plan is om de wagen af te dekken, mag daarvoor geen te dik dekzeil gebruiken, want zo’n zeil houdt het opstijgend vocht (het vocht dat uit de auto probeert te ontsnappen) tegen, alweer met schade als gevolg. De auto laten ‘ademen’ is dus erg belangrijk.

Advertentie – lees hieronder verder

Vul alle tanks 

Voor een optimale bescherming tegen roest moeten de vloeistofniveaus maximaal zijn. Vul dus niet alleen de radiator met antivries, maar ook de brandstoftank tot aan de nok. De beoeling is om te voorkomen dat er condens optreedt die in de tank neerdaalt.

Batterij en banden

Blootgesteld aan de kou en ongebruikt (d.w.z. niet heropgeladen), ziet de autobatterij stevig af in de winter. Na amper twee of drie weken zal deze volledig buiten dienst zijn. Koppel de accu daarom af en stockeer ze op een warme plaats (zodat af en toe opladen niet nodig is) of sluit ze rechtstreeks op een onderhoudslader aan. Wat je zeker moet vermijden, is om de motor enkele minuten te laten draaien “om de batterij op te laden”. Er is niets schadelijker: de accu zal immers niet helemaal opladen en de mechanica zal het te verduren krijgen omdat de bewegende delen wellicht niet voldoende gesmeerd zijn. Vergeet ten slotte niet om de banden zo goed mogelijk op te pompen om te voorkomen dat ze “instorten”. Wie over een brug en/of blokken beschikt, doet er goed aan deze te gebruiken zodat ook de ophanging wordt gespaard.

Schort je verzekering niet automatisch op

Een laatste tip: laat je verzekeringspolis gewoon doorlopen tijdens de winter.  Diefstal, weersschade of zelfs brand vallen nooit helemaal uit te sluiten.

Nog op zoek naar een prachtige ‘classic car’? Bekijk dan zeker het aanbod op Autoclassic.be

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie