Unieke Mercedes 600 meer waard dan nieuwe Ferrari

Deze Mercedes 600 werd op vraag van zijn eigenaar door de Franse carrosseriebouwer Chapron onder handen genomen en is met andere woorden uniek. Bovendien werd hij nooit gerestaureerd.

Unieke Mercedes 600 meer waard dan nieuwe Ferrari

Nubar Gulbenkian, de excentrieke zoon van Calouste Gulbenkian, een oliemagnaat van Armeense afkomst, had zijn auto’s graag “op maat”. Zo liet hij bijvoorbeeld ooit drie afschuwelijke Rolls-Royces bouwen door carrosseriebedrijf Hooper, enkel en alleen om te shockeren. Gulbenkian hield vooral van heldere interieurs en liet meer dan eens een dak vervangen door een transparant exemplaar uit Perspex. Dat gebeurde ook voor de Mercedes 600 die binnenkort te veil wordt aangeboden.

De man had zich eerst tot Mercedes gericht voor de ombouw, maar de Duitsers weigerden. De miljardair wendde zich vervolgens tot Carrosserie Henri Chapron, vooral bekend van getransformeerde Citroën DS-modellen.

De 600 zou op dat moment 82.000 DM hebben gekost en Gulbenkian zou daar nog eens 100.000 DM bovenop hebben gegooid. Vandaag zouden we over ongeveer een miljoen euro spreken, om je een idee te geven van het kostenplaatje.

Gulbenkian overleed in 1972 en liet de Mercedes 600 over aan zijn Portugese tuinman. Deze laatste heeft de auto naar zijn land verscheept en hem 30 jaar niet aangeraakt. Op 21 september werd te koop werd aangeboden door RM Sotheby’s en voor 342.500 euro van eigenaar gewisseld. Een hoog bedrag, meer dan wat een nieuwe Ferrari F488 in België kost, maar gerechtvaardigd voor zo’n uniek stuk.

Foto’s: Tom Wood ©2019 Courtesy of RM Sotheby’s