Crash

Koninklijke onderscheiding voor ‘heldendaad’ in het verkeer

Een Nederlander die vorig jaar een wagen tegen de zijne liet botsen om erger te voorkomen, heeft zojuist een koninklijke onderscheiding gekregen. De man wordt sinds het incident een held genoemd. Een terugblik… (beeld © De Stentor)

Geschreven door Joris Bosseloo | 15/03/2022

Eind november vorig jaar berichtte Gocar over Henry Temmermans, een doodgewone automobilst die op een autosnelweg, preciezer op de A28 ter hoogte van Harderwijk (in het centrum van Nederland), de auto van een onwel geworden bestuurster tot stilstand bracht door zijn bedrijfswagen er als het ware voor te smijten. Die actie leverde hem tal van felicitaties op, en nu dus ook een koninklijk geschenkje.

De beelden van de heldhaftige actie gingen in een mum van tijd viraal. In een dashcamvideo (te bekijken onder dit artikel) zie je hoe de VW Polo van de bewusteloze vrouw ongecontroleerd rechtdoor rijdt. Eerst rijdt ze op het gras naast de snelweg, waarna een vangrail haar wagen opnieuw op de baan duwt.

Advertentie

Henry Temmermans

Een zeer gevaarlijke situatie uiteraard, en Temmermans twijfelde geen seconde: hij ging met zijn Ford Focus SW zeer traag voor de Polo rijden om de stadswagen veilig te doen stoppen. Uiteraard raakten beide wagens hierdoor stevig beschadigd, en ‘s mans Focus kon nadien zelfs niet meer rijden, maar er werden waarschijnlijk ook levens door gered.

Erepenning

De vrouw raakte lichtgewond, maar was de man vanzelfsprekend ‘bijzonder dankbaar’. En niet alleen zij, want Temmermans kreeg zopas een bronzen Erepenning Menslievend Hulpbetoon uitgereikt in het gemeentehuis van Nunspeet, waar hij woonachtig is. Het gaat om de oudste – en meest begeerde – Nederlandse onderscheiding voor heldendaden die niet tijdens een strijd worden verricht. Ze wordt gegeven aan mensen die ‘een menslievende daad uitvoeren en die moed, beleid en zelfopoffering vereist‘.

Bron: De Stentor

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook