Dossier-banden

Kwart van de Belgen rijdt in de zomer met winterbanden

Nu we de klok hebben kunnen verzetten, is het tijd om de winterbanden te vervangen door zomerbanden. De federatie Traxio benadrukt hierbij dat 25% van de Belgische bestuurders dit niet doet, wat hun veiligheid en die van anderen op de weg in gevaar brengt.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 3 apr. 2024 | Leestijd: 4 min

Autobanden blijven essentieel voor de veiligheid. Ze zorgen alleen al voor 50% van het weggedrag van een voertuig, samen met de ophanging die ook goed is voor 50%. Het is dus duidelijk dat deze onderdelen belangrijk zijn, aangezien hun contactoppervlak met de weg niet groter is dan de palm van een hand.

Nu de winter ten einde loopt, is het al tijd om na te denken over het vervangen van banden. Dat wil zeggen: als je winterbanden hebt, is het tijd om ze te wisselen voor zomerbanden. Een goede richtlijn is om de tijdsverandering aan te houden voor deze wissel, omdat die samenvalt met de terugkeer van de lente en de stijging van de temperaturen. Natuurlijk kan klimaatverandering voor verrassingen zorgen, maar het blijft waar: de stijging van de gemiddelde temperaturen in de afgelopen weken en dagen laat zien dat het tijd is om de winterbanden op te bergen.

Advertentie – lees hieronder verder

Gevaar

Rijden met winterbanden in de zomer is wel mogelijk. De wet staat het toe. Maar het is belangrijk om te beseffen dat dit verre van optimaal is en zelfs gevaarlijk voor de veiligheid. Winterbanden zijn het meest efficiënt bij temperaturen onder de 7°C.

31504

In 2022-2023 voerde Traxio een groot onderzoek uit (Rolling Wheel, waarbij meer dan 1.000 auto’s willekeurig werden geïnspecteerd) waarbij werd vastgesteld dat 19% van de voertuigen in de winterperiode met winterbanden was uitgerust. Tijdens de zomer werd vastgesteld dat 5% van de auto’s met dezelfde banden bleef rijden. Dit geeft aan dat 25% van de bestuurders die winterbanden gebruiken, deze niet vervangen door zomerbanden, wat een aanzienlijk risico vormt voor de verkeersveiligheid.”

4 specifieke veiligheidsrisico’s

Wanneer de temperaturen boven de 7°C stijgen, vormen winterbanden een veiligheidsprobleem. Dit geldt niet alleen voor de grotere remafstanden (de ADAC heeft in 2021 voorspeld dat de remafstanden tot +5 m meer zijn op droog wegdek en +3,4 m op nat wegdek), maar ook voor de wegligging (vooral bij zwaarbeladen voertuigen, zoals op vakantieroutes), vroegtijdige slijtage (terwijl winterbanden vaak duurder zijn dan zomerbanden) en tot slot een hoger brandstofverbruik door de grotere rolweerstand van winterbanden.

Volgens Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO, “is rijden met winterbanden in de zomer legaal, maar heeft het een negatief effect op het rijgedrag van de auto en de verkeersveiligheid. Boven 7 °C – en nog meer bij warm weer – presteren winterbanden minder goed dan zomerbanden. Niet alleen is de remafstand langer, maar ook de wegligging is slechter dan met zomerbanden. Dit fenomeen wordt versterkt voor zwaarbeladen voertuigen en zwaardere voertuigen zoals elektrische auto’s. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk winterbanden te wisselen voor zomerbanden.” Heb je de telefoon al vast? Maak snel een afspraak!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon