Dream Cars

Aston Martin V12 Vantage vertrekt met een knal

Voordat hij wordt vervangen door een geëlektrificeerd model (jaja!), is de Aston Martin Vantage de allerlaatste van zijn soort die wordt uitgerust met een V12-motor, tot groot genoegen van puristen. Een overzicht van wat je gerust de laatste der Mohikanen mag noemen…

Geschreven door Maxime Hérion | 17/03/2022

De in 2017 gelanceerde Aston Martin Vantage heeft veel gemopper veroorzaakt vanwege zijn van AMG afkomstige V8, die door de adepten van het merk als ‘onwaardig’ wordt beschouwd. De 2-zits coupé, een instapmodel, is in feite een soort kleine DB10 die ook verkrijgbaar is als cabriolet, de Vantage Roadster. Met 510 pk en 685 Nm in de paraadheid is deze Britse auto in staat om in 3,6 seconden van 0 naar 100 km/u te accelereren en een topsnelheid van 314 km/u te halen.

Deze meer dan respectabele cijfers zijn niet straf genoeg volgens sommigen. Daarom wilde Aston Martin nog een tandje bijsteken alvorens de Vantage te vervangen door een geëlektrificeerd model. Een noodzaak, ook voor prestigieuze autofabrikanten.

Advertentie

Super-Vantage

Maak kennis met de V12 Vantage. Aan de buitenkant valt hij op door zijn 40 mm bredere spoorbreedte en zijn aerodynamisch pakket met achterspoiler, zijskirts en een voorbumper met grote lamellen.

Aston Martin V12 Vantage 2022

Wie deze look niet elegant genoeg vindt, kan de spoiler achterwege laten en werkzaamheden aan de onderkant laten uitvoeren om hem alnog extra neerwaartse druk te bieden. Nog een ander kenmerk zijn de satijnzwarte 21-inch velgen.

Aston Martin V12 Vantage

De cabine is relatief ongewijzigd gebleven, met als enige echte nieuwigheid de (optionele) carbon stoelen die 7,3 kg besparen. Zoals gebruikelijk bij Aston Martin zijn er tal van mogelijkheden om de wagen aan te passen aan de wensen van de klant.

Aston Martin V12 Vantage 2022 interieur

Gemiliteerde oplage

Het pièce de résistance van deze Aston is natuurlijk de fantastische klinkende 5,2-liter twin-turbo V12-motor die een indrukwekkende 700 pk en 753 Nm ontwikkelt en die uitsluitend de achterwielen aandrijft.

AM V12 Vantage

Uitgerust met een sperdifferentieel, wordt de V12 Vantage 2022 met een 8-traps automatische transmissie van ZF. Om voldoende bijtkracht te verzekeren, tekenen carbon-keramische remmen present, met 410 mm schijven achter en 360 mm voor.

De prestaties?

Aston Martin V12 Vantage 2022 official

De Britse fabrikant claimt een 0-100 km/u-tijd van 3,5 seconden en een topsnelheid van meer dan 321 km/u. Het meest impressionante aan deze V12 is misschien wel het feit dat dat zijn maximumkoppel al vanaf 1.800 t/min beschikbaar is. Dit pas perfect bij de GT-sfeer van het merk.

Aston Martin Vantage V12

Geïnteresserd om de nieuwe V12 Vantage te kopen? Doe geen moeite door naar een Aston Martin-dealer te hollen, want alle 333 exemplaren zijn al de deur uit…

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook