Dream Cars

De eerste ‘ultracar’ wil alle records breken

Van het woord ‘supercar’ heb je ongetwijfeld al gehoord, en als je het autonieuws een beetje volgt, is ‘hypercar’ evenmin een benaming die je vreemd is. De volgende stap heet ‘ultracar’, en daarvan staat een Grieks model in de startblokken.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 5 nov. 2021 | Leestijd: 5 min

De volgens zijn maker “allereerste ultracar ter wereld” heet Chaos en zal in zijn strafste versie 3.107 pk leveren. Volgens Spyros Panopoulos Automotive, een gloednieuw bedrijf uit Athene, belooft de bolide een topsnelheid van ruim 500 km/u. Voor alle duidelijkheid: er bestaat (nog) geen officiële definitie van het woord ‘ultracar’, maar deze auto zou ze moeten belichamen.

SP Automotive Chaos

Advertentie – lees hieronder verder

Nu moet gezegd dat de Chaos niet de eerste sportwagen is die de kaap van 500 km/u kan overschrijden. In 2020 is de Amerikaanse SSC Tuatara er onofficieel al in geslaagd om heel even een stuk boven die snelheid te zitten, namelijk 532,7 km/u. Onofficieel dus, want in 2021 werd tijdens een heen-en-weerrit op de startbaan van het Kennedy Space Center in Florida een gemiddelde van “slechts” 455,3 km/u opgetekend, wat hem weliswaar nog steeds sneller maakt dan de Zweedse Koenigsegg Agera RS (gemiddeld 446,97 km/u) en de Frans/Duitse Bugatti Chiron Super Sport 300+, die begrensd is op 440 km/u maar die zonder begrenzer meer dan 490 km/u zou kunnen halen.

Véél krachtiger

De grootste troef van de Chaos is dat hij vermogensgewijs veel potenter is dan de hierboven genoemde wagens. Zoals gezegd gaat de topversie prat op 3.107 pk, al zal SP Automotive ook een variant met 2.077 pk aan een select clubje klanten leveren. Ter vergelijking: de SSC Tuatara heeft 1.750 pk in petto, de Koenigsegg Agera RS 1.360 pk en de Bugatti Chiron Super Sport 300+ 1.600 pk.

Alle records moeten sneuvelen

SP Automotive Chaos steering wheel

De kersverse Griekse autobouwer is van plan om met de Chaos alle belangrijke snelheidsrecords te breken. Die van de topsnelheid an sich, maar ook van de snelste sprinttijd op de in de VS immer populaire “quarter mile” (iets meer dan 402 meter) en dat van het ronderecord op de Nürburgring, een eer die momenteel aan de Porsche 911 GT2 RS toebehoort (dit jaar gevestigd, met een tijd van 6 minuten, 43 seconden en 30 hondersten).

Géén elektrische auto

SP Automotive Chaos exhaust

De motor van de vierwielaangedreven Chaos is er eentje van de traditionele soort, namelijk op benzine. Het slagvolume is verbazend klein (amper vier liter) en van cilinders tellen we er tien (in ‘V’). Ook blijft het aantal turbo’s beperkt tot twee (ter vergelijking: de Chiron heeft 16 cilinders, 8 liter cilinderinhoud en 4 turbo’s).

Het blok werd niet van een ander merk niet geleend maar binnenshuis ontwikkeld en bevat tal van exotische materialen, zoals titanium, carbon en magnesium. Een nog opvallender aspect is dat de centrale in staat is om, afhankelijk van de versie, tot 11.000 of 11.220 tr/min te draaien.

Extreme prestaties

SP Automotive Chaos pedals

De 2.077 pk sterke Chaos Earth zou in staat zijn om in minder dan 1,9 seconden de 0-100 km/u-sprint te vervolledigen. Van 0 naar 300 km/h lukt naar verluidt in minder dan 7,9 tellen de 1/4de mijl afleggen in minder dan 8,1 seconden. De 3.107 pk opwekkende Chaos Zero Gravity schiet vanzelfsprekend nog een stuk sneller uit de startblokken: 0-100 km/u in < 1,55 sec, 0-300 km/u in < 7,1 sec en de 1/4de mijl in < 7,5 sec.

Extreme prijzen

SP Automotive Chaos tail lights

De instapversie van de Chaos (voor zover we die term kunnen gebruiken) kost ongeveer 5,5 miljoen euro, terwijl er voor de topper ruwweg 12,4 miljoen wordt gevraagd. Het spreekt voor zich dat de oplage bijzonder beperkt blijft, tot een twintigtal stuks voor elk werelddeel.

Alleen via Sotheby’s

De eerste Chaos-levering zou begin 2022 plaatsvinden en het model kan je niet bij een officiële merkdealer bestellen maar uitsluitend aankopen via Sotheby’s, het gerenommeerde veilinghuis. Voor wie alles al heeft…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon