1. Onder Duits bewind

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Skoda door de Duitse bezetter gedwongen om oorlogsmateriaal te produceren, gaande van vrachtwagens tot vliegtuigonderdelen en zelfs munitie.

velo skodas

2. Fietsenmakers

Het verhaal van Skoda is in feite begonnen in 1895, toen ene Vaclav Laurin en diens zakenpartner Vaclav Klement fietsen in elkaar zijn beginnen te steken en ze te verkopen. Hun eerste model, de Slavia, was er zowel voor mannen als voor vrouwen en werd een commercieel schot in de roos. Tien jaar later kwamen Laurin & Klement met hun eerste vierwieler aangedraven.

Rapid

3. Porsche voor beginners

Skoda had al automodellen met de motor achterin gebouwd en in 1984 kwam deze Rapid op de markt: een coupé met de motor en de aandrijving achteraan, net zoals bij een Porsche 911. Qua prestaties kon deze Rapid zijn naam niet echt waarmaken: hij leverde maximum zo’n 60 pk. Porsche voor beginners, die bijnaam was helemaal niet zo slecht gekozen.

Octavia old

4. En toen kwam nummer 8…

Zestig jaar geleden, op 30 janvier 1959, kwam de allereerste Octavia ooit uit de fabriek van Mlada Boleslav gerold. Toen was dat nog een kleine driedeurs en al het achtste model dat sinds WOII door Skoda in productie werd gebracht.

octavia old new

5. … dat een gigantisch succes werd!

Na drie generaties berline en break (Combi) is de Octavia de meest succesvolle Skoda ooit. Meer dan 6,5 miljoen exemplaren hebben de Tsjechen er al van kunnen slijten. Zelf op zoek naar een nieuwe of tweedehandse Skoda? Klik dan respectievelijk hier of hier. En voor een – bijzonder aantrekkelijke! – Skoda die onder de oldtimerwetgeving valt, moet je hier klikken.