Klimaat / Milieu

600.000 voertuigen verboden in Brussel vanaf 1 januari 2025?

De lage-emissiezone in Brussel zal 600.000 auto’s uitsluiten vanaf 1 januari 2025, waarschuwt Touring. Volgens de organisatie zullen de gevolgen hiervan rampzalig zijn.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 24 jun. 2024 | Leestijd: 2 min

De wet in Brussel is duidelijk: vanaf 1 januari 2025 worden Euro 5 dieselauto’s, Euro 2 benzineauto’s en Euro 3 tweewielers verboden in de lage-emissiezone (LEZ). Hoewel deze maatregel “slechts” 33.000 voertuigen die in het Brussels Gewest zijn geregistreerd zou moeten treffen, zal het volgens Touring in werkelijkheid een veel groter impact hebben. Volgens de organisatie, die zich baseert op cijfers van FEBIAC, zouden tot 600.000 voertuigen onbruikbaar kunnen worden.

Volgens Touring zal deze wetgeving zware gevolgen hebben. Het is duidelijk dat een groot deel van de eigenaars van deze auto’s geen nieuwe auto zullen kunnen vinden vóór 1 januari 2025. Des te meer omdat de particuliere automarkt (die het hardst wordt getroffen) een grote vertraging kent, vooral door de hoge druk op de koopkracht en de hoge prijzen van elektrische auto’s.

Advertentie – lees hieronder verder

De economie verdedigen

Volgens Touring is het gedrag van de sommige ministers onaanvaardbaar. De Brusselse minister van Milieu, Alain Maron (Ecolo), heeft besloten om door te gaan met de sluiting van de LEZ, zoals gepland sinds 2018, zonder rekening te houden met de Covid-19-pandemie, die de situatie heeft veranderd met de explosie van de prijzen van tweedehandsauto’s, de algemene inflatie, enz. Voor de organisatie is “de economische schok die onze wereld heeft meegemaakt een meer dan voldoende reden om serieus te evalueren of de versterking van de LEZ-beperkingen op het juiste moment komt.”

Touring stelt (zich) vooral over de timing, die volgens de organisatie onhaalbaar is (omdat we in 6 maanden tijd geen 600.000 thermische auto’s kunnen vervangen). De kalender moet herzien worden, met mogelijke uitzonderingen op het verbod, totdat elektrische auto’s eindelijk betaalbare worden, zowel nieuw als tweedehands. Touring zegt verder dat er “een update moet worden uitgevoerd op basis van deze analyses, in plaats van zich te verschuilen achter eerdere beslissingen en voorspellingen die inmiddels achterhaald zijn door een nieuwe economische realiteit.”

We zullen moeten afwachten hoe de regering, die nog gevormd moet worden, hierop reageert. Dit zal geen gemakkelijke taak zijn, aangezien Ecolo/Groen hun posities in de Brusselse departementen Mobiliteit en Milieu willen behouden. Ondertussen gaat de tijd voorbij, en wordt het steeds dringender om een levensvatbare oplossing te vinden voor de inwoners en pendelaars die dagelijks naar de hoofdstad reizen. Hun toekomst hangt aan een zijden draadje, net als een deel van de Brusselse economie.

Foto: Pascal Smet

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon