Een tweedehandswagen kopen

Oplichting met tweedehandsauto’s: sabotage om minder te betalen

Bedriegers gebruiken een nieuwe manier om verkopers van tweedehandsauto’s op te lichten. Ze gieten olie in de koelvloeistof om minder te moeten betalen voor de auto.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 14 sep. 2023 | Leestijd: 3 min

De markt van tweedehandswagens blijft erg groot in België. In 2022 werden 650.000 transacties geregistreerd, veel meer dus dan voor nieuwe wagens. De meeste transacties verlopen vlot, maar soms gebeurt er nog oplichting. Zo is er weer een nieuwe praktijk opgedoken.

De krant Nieuwsblad bericht over een van z’n lezers die voor 10.000 euro opgelicht werd door kopers die zijn auto saboteerden met de bedoeling de verkoopprijs te verminderen. Dit toont hoe belangrijk het is om potentiële kopers nooit alleen te laten met een auto die verkocht wordt. Het is ook geen goed idee om de auto uit te lenen aan de potentiële koper voor een testrit zonder dat je erbij bent.

Advertentie – lees hieronder verder

Nieuwe techniek

De Nieuwsblad-lezer wenste zijn Mercedes Vito te verkopen. Hij bood de auto te koop aan via internet en dat wekte interesse van een dertigtal mogelijke kopers. Een ervan bleek bijzonder geïnteresseerd en vastberaden. Hij stortte zelfs meteen een voorschot en maakte een week later een afspraak. Voor de verkoper leek de deal dus beklonken.

Maar het liep toch verkeerd. Er daagden twee mannen op die de auto bekeken onder de motorkap en vroegen om een korte proefrit, wat de eigenaar toeliet. Achteraf besefte hij dat de proefrit wel bijzonder snel voorbij was. Daar ging het mis: er ontstond een motorprobleem, waarbij olie in het expansievat van de radiator lekte. Dit probleem dreigde duizenden euro’s te kosten aan de nieuwe eigenaar.

Grote discussie

Natuurlijk ontstond er een discussie over het probleem en uiteindelijk, na dreigementen en veel druk, verlaagde de verkoper zijn prijs met 10.000 euro. Pas de volgende dag kreeg de Nieuwsblad-lezer het bedrog in de gaten toen hij op camerabeelden zag hoe de twee kopers zelf een vloeistof in de radiator goten. Olie en koelvloeistof gaan niet goed samen en olie beïnvloedt de motorkoeling, wat kan leiden tot een kapotte motor.

Maar niet in dit geval natuurlijk, want de kopers hebben het probleem een paar honderd meter verderop ongetwijfeld verholpen. De verkoper heeft contact opgenomen met de politie, maar de kans lijkt klein dat hij de zaak wint. Een gewaarschuwd man…

Foto: screenshot Het Nieuwsblad

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon