Verkeersveiligheid

Smartphone op je schoot? 174 euro boete!

De mobiliteitscommissie van de Kamer heeft zopas een wetsvoorstel goedgekeurd dat het gebruik van smartphones en andere elektronische apparatuur tijdens het rijden aan strengere beperkingen onderwerpt, met ook hogere boetes als gevolg.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 14/12/2021 | Leestijd: 2 min

De wettekst, een initiatief van Europarlementariërs Jef Van den Bergh (CD&V en Joris Vandenbroucke (Vooruit), moet nog door de plenaire vergadering worden aangenomen, maar de kans is bijzonder klein dat er geen groen licht voor gegeven wordt.

De meerderheid alsook de N-VA zijn vóór, enkel het Vlaams Belang en de PVDA stemde tegen. “De regels moeten veranderen”, aldus de initiatiefnemers. “Ze stammen nog uit de tijd dat iedereen een Nokia 3310 had”.

Advertentie – lees hieronder verder

In de nieuwe tekst wordt verwezen naar alle mobiele toestellen met een scherm, en dus ook naar tablets en e-readers. Volgens de huidige wetgeving is het al verboden om deze in de hand te houden tijdens het tijden, al staat er niets in over het apparaat te laten rusten op je schoot, bijvoorbeeld om als GPS dienst te doen.

Niet op je knieën dus, en evenmin op de passagiersstoel of op het dashboard. Enkel als het toestel in een daartoe dienende houder zit, mag het toegelaten zijn.

Hogere boetes

euro

Naast de verwachte strengere regels gaat ook het boetetarief naar boven. Ongeoorloofd gebruik van een smartphone (of…) tijdens het rijden zal vanaf begin maart 2022 bestraft worden met een boete van 174 euro, in plaats van 116 euro nu. We hebben het dan over een overtreding van de derde graad.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie