Wat zegt de wet?

Toch garantie als de verkoper een mankement aan je tweedehandswagen verzweeg?

Als je een tweedehandswagen koopt van een particulier, dan zal die je meestal geen waarborg geven voor verborgen gebreken. Maar wist je dat je dan toch nog iets kan ondernemen tegen de verkoper als die het mankement aan de wagen kende maar dat voor jou verzweeg?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 10 mei 2021 | Leestijd: 3 min

Dat er verschillende regels gelden rond de garantie die je hebt als je een tweedehandswagen koopt van een particulier dan wel van een garagist kon je in deze artikels eerder al lezen. Particuliere verkopers kunnen daarbij hun aansprakelijkheid voor verborgen gebreken aan het voertuig zelfs uitsluiten.

Uitzondering

Die garantiebeperking kan echter niet spelen als de verkoper weet had van het gebrek en dat voor jou verzweeg. Het probleem is echter dat jij dat zal moeten kunnen bewijzen.  Jij zal dus als koper moeten kunnen aantonen dat het gebrek al bestond op het moment van de koop én dat de verkoper daarvan ook op de hoogte was. Kan je dat bewijs niet voldoende leveren, dan zal de verkoper gelijk krijgen en niet kunnen worden aangesproken voor het gebrek.

Advertentie – lees hieronder verder

Hoe aantonen?

In de praktijk is het leveren van dat bewijs niet eenvoudig.  Je kan dat bijvoorbeeld mogelijks wel leveren als de verkoper een gebrek probeerde te ‘verdoezelen’ door een ‘voorlopige’ reparatie uit te voeren zodat je het probleem niet dadelijk bij de aankoop opmerkt.  In de praktijk zijn discussies op dit vlak vaak voer voor deskundigen.  Heb je een rechtsbijstandsverzekering afgesloten voor je wagen, dan kan je daar contact mee nemen. Zij kunnen de kosten van de deskundige mogelijks ten laste nemen en je eventueel ook toelaten om een procedure op hun kosten te voeren.

En als verkoper?

Is er een mankement aan de wagen waar je als verkoper weet van hebt (en dat door een normaal aandachtig koper bij een eerste controle van de wagen niet zomaar kan worden opgemerkt) dan is het belangrijk dat aan de koper mee te delen.  Weet dat jij als verkoper bij een discussie het bewijs zal moeten leveren dat je de koper van het gebrek op de hoogte bracht.  Het is dan ook aangewezen dit expliciet te vermelden in de koopovereenkomst die je met de koper sluit.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon