Bij de aankoop van een tweedehandswagen in een garage heb je recht op minstens één jaar garantie (meer hierover lees je hier). Koop je een occasiewagen van een particulier dan geldt dit niet. De wet rond de waarborg op consumptiegoederen is in dat geval immers niet van toepassing. Maar welke spelregels gelden dan wel?
Geen waarborg voor zichtbare gebreken
Je hebt vooreerst geen waarborg voor zichtbare gebreken. Dat zijn gebreken die je bij een eerste nauwkeurig onderzoek van de wagen kon opmerken. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan een deuk in de wagen, een grote kras op het koetswerk enz.
Wat bij verborgen gebreken?
De verkoper moet je in principe wel een waarborg geven voor verborgen gebreken die zouden opduiken. Om garantie te hebben moet je kunnen aantonen dat het gebrek voldoende ernstig is en dat het al bestond op het moment van je aankoop. Je moet het gebrek ook inroepen binnen een korte termijn na je aankoop.
Advertentie – lees hieronder verder
De meeste verkopers nemen in de koopovereenkomst die ze met je afsluiten een andere regeling op. Ze zetten daarin een bepaling die aangeeft dat de verkoper niet verantwoordelijk is voor de verborgen gebreken die je naderhand als koper zou vaststellen. Zo’n bepaling is perfect geldig. Staat er zo een clausule in de overeenkomst, dan kan je de verkoper alleen aansprakelijk stellen als hij het gebrek kende en hij het verzweeg of verdoezelde.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be