Wat zegt de wet?

Welke garantie heb je als je een tweedehandswagen koopt bij een garagist?

Je koopt een tweedehandswagen in een garage. Na enkele maanden duiken de eerste problemen op. Wat zijn dan je rechten?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 7 jan. 2016 | Leestijd: 3 min

Als je als consument een tweedehandswagen koopt bij een handelaar, dan moet die je garantie geven. Onder het mom dat ze garantie geven beperken heel wat handelaars echter de rechten die je hebt.

Twee jaar garantie

Advertentie – lees hieronder verder

Als je als consument een tweedehandswagen koopt van een autohandelaar heb je wettelijk gezien recht op twee jaar garantie. De wet laat de handelaar toe om –in akkoord met jou- de garantie te beperken tot één jaar. Als een handelaar in tweedehandswagens adverteert om te zeggen dat hij één jaar garantie geeft beperkt hij dus eigenlijk je rechten.

Het gebrek moest er al zijn bij de levering

Om van de garantie van twee (of één jaar) te genieten, moet het gebrek al aanwezig geweest zijn bij de levering. De eerste zes maanden na de levering bestaat er een vermoeden dat dat het geval was. Zodra de termijn van zes maanden verstreken is moet jij bewijzen dat het gebrek al aanwezig was bij de levering. Komt het tot een discussie voor de rechtbank dan zal die veelal een deskundige aanstellen.

Wat kan je vragen?

Je kan aan de verkoper in eerste instantie de vervanging of het herstel van de wagen vragen. Jij hebt in principe de keuze. Een uitzondering op die regel bestaat als de toepassing van één van deze sancties niet mogelijk is of buiten verhouding staat tot de andere sanctie (gaat het  bv. om een beperkte herstelling dan kan je de vervanging niet vragen). 

Als een herstelling of vervanging niet mogelijk is of  als ze niet binnen een redelijke termijn of zonder ernstige overlast kan worden uitgevoerd, kan je de ontbinding van de overeenkomst vragen of een prijsvermindering.

Er is nog fabrieksgarantie

Als je een tweedehandswagen koopt waar nog een ‘fabrieksgarantie’ op zit, dan kan je daar als koper verder van genieten.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon