Mobiliteit

Files hebben 4,8 miljard euro gekost in 2022

De kosten van verkeersopstoppingen stijgen in België, ondanks het wijdverbreide gebruik van structureel telewerken voor veel werknemers. Voor 2022 zou de rekening ongeveer 4,8 miljard euro bedragen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 29 jan. 2023 | Leestijd: 3 min

De Belgen verliezen jaarlijks veel tijd in de file. En aangezien tijd geld is, kost deze immobiliteit de maatschappij veel geld. De maatschappelijke kosten van files werden in 2013 door de OESO voor ons land geschat op 1 tot 2% van het BBP (bruto binnenlands product), oftewel 4 tot 8 miljard euro per jaar. Men kan stellen dat deze prognoses bijzonder accuraat zijn want volgens het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) en het VBOAC (Verbond van Autofabrikanten in België) zouden de files in 2022 4,8 miljard hebben gekost

Duurder dan in 2021

Deze raming is gebaseerd op het Belgian Mobility Dashboard, dat real-time informatie over verkeersfiles geeft en automatisch de verloren arbeidstijd en het extra verbruik van voertuigen berekent. In oktober vorig jaar werden de kosten op basis van dit instrument al op 3,5 miljard euro geraamd. Daar moest in drie maanden tijd nog eens 1,3 miljard bij, die ook in rook was opgegaan. In vergelijking met 2021 is de situatie ook verslechterd, aangezien de kosten werden geraamd op 4,5 miljard. 300 miljoen, ook al zullen sommige werknemers naar verwachting minder tijd onderweg zijn door de verspreiding van structureel telewerken.

Advertentie – lees hieronder verder

traffic-jam

1,06 punten van het jaarlijkse BBP

Deze 4,8 miljard vertegenwoordigt 1,06 punten van het jaarlijkse BBP, d.w.z. meer dan 1% van alle jaarlijks gegenereerde waarde. Volgens het FEB en het FEBIAC zouden de verkeersopstoppingen in december 2022 dicht bij die van de periode vóór Covid liggen.

De kosten van files zijn bijzonder hoog in België, aangezien de kosten van files in Frankrijk bijvoorbeeld worden geschat op 17 miljard euro per jaar, terwijl de bevolking er 6 keer zo groot is. Uit verschillende prognoses blijkt dat deze situatie de komende jaren nog zal verslechteren. In Frankrijk bijvoorbeeld laat het huidige traject 22 miljard euro kosten tegen 2030. Telewerk en zachte mobiliteit zouden daarom niet het juiste antwoord op het probleem zijn.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon