Een nieuwe auto kopen

Garantie op nieuwe auto niet altijd 2 jaar geldig

Een nieuwe auto kopen, betekent minstens 2 jaar garantie. Je gaat er als koper dan ook vanuit dat elk gebrek dat zich voordoet binnen die termijn na de aankoop onder garantie valt. Toch is dat niet altijd het geval. Wat moet je daar precies van weten?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 08/07/2021 | Leestijd: 3 min

Wettelijke termijn

De wettelijke garantietermijn van twee jaar geldt vooreerst enkel als je als particulier een nieuwe auto koopt. Doe je dat als ondernemer, dan geldt deze termijn niet. Je kan dan enkel vragen dat de garagist je garantie geeft als het verborgen gebrek zich voordoet binnen wat men noemt een korte termijn. Noem het typisch Belgisch, maar over de tijdsduur daarvan staat niets in de wet. Bovendien moet het gebrek al in de kiem aanwezig geweest zijn bij de levering van de auto.

Doet het gebrek zich voor in de eerste zes maanden na de levering, dan wordt het vermoed bij de levering aanwezig te zijn geweest. De verdeler die beweert dat dit niet het geval was, zal dan het tegenbewijs moeten leveren. Doet het gebrek zich voor tussen zes maanden en twee jaar na de levering, dan zal jij als koper moeten bewijzen dat het gebrek al bij de levering aanwezig was.

Advertentie – lees hieronder verder

Hoe bewijzen?

Wordt het gebrek binnen de wettelijke garantietermijn van twee jaar vastgesteld, dan kan je dus afwachten of de garagist moeilijk doet en gaat beweren dat het gebrek nog niet in de kiem bestond bij de levering. Doet die dat effectief, dan is het aan experts om uit te maken of dit al dan niet het geval was.

Fabrieksgarantie

Het kan natuurlijk zijn dat je een ruimere fabrieksgarantie kreeg dan de wettelijke garantie. Zo ja, dan kan het zijn dat je uiteindelijk toch nog garantie hebt voor het gebrek, ook al bestond dat nog niet in de kiem bij de levering. Om je rechten op dat vlak te kennen, moet je er de voorwaarden en modaliteiten van de fabrieksgarantie op nalezen.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie