Nieuwe technologie

CES 2022: een BMW die van kleur verandert

Het grote innovatie- en technologiesalon CES brengt soms verrassende concepten. Zoals de BMW iX Flow met E-Ink die van kleur kan veranderen zoals je van hemd wisselt. Hoe is dat mogelijk?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 8 jan. 2022 | Leestijd: 4 min

De kleur van je auto tijdens zijn leven kunnen veranderen: dat is een leuk idee. Dit zou inderdaad toelaten ze aan te passen aan bepaalde levensomstandigheden of je stemming van het moment. Maar het zou ook erg handig zijn op het moment van herverkoop, omdat de koper niet zou weerhouden worden door een kleur die hij minder zou waarderen.

Hier wordt al enkele jaren onderzoek naar gedaan. Inderdaad, we herinneren ons dat Toyota al in 2011 de Vii Concept had voorgesteld, een compacte auto waarvan bijna het volledige koetswerk was getransformeerd in een beeldscherm. Hiermee kan je de kleur wijzigen, afbeeldingen weergeven of verschillende berichten plaatsen, zoals de feed van je favoriete sociale netwerk. Het lijkt erop dat dit idee verder terrein wint.

Advertentie – lees hieronder verder

Elektronische inkt

BMW iX E Ink

Op de BMW-stand van de befaamde CES 2022 (Consumer Eletronic Show) in Las Vegas kan je de evolutie van deze aanpak ontdekken met de iX Flow voorzien van zogenaamde ‘E-Ink’ waarmee je de kleur van koetswerk kunt veranderen door eenvoudig op een knop te drukken.

Deze technologie bestaat uit een speciale film die rechtstreeks op het koetswerk wordt aangebracht en die vergelijkbaar is met een digitaal boek. Deze film bevat miljoenen microcapsules met zwart-witte pigmenten. Wanneer er een elektrische stroom (tussen 12 en 18 volt) doorgaat, kunnen ze verschillende kleuren aannemen. De technologie wordt elektroforese genoemd en het voordeel is dat het er geen energie nodig is om de kleur te behouden, maar alleen om ze te veranderen.

Momenteel biedt het BMW-prototype slechts 3 kleuren (zwart, wit en grijs), maar de projectmanager verzekert dat andere kleuren binnenkort mogelijk zullen zijn, hoewel het waarschijnlijk nog tien jaar zal duren voordat dit systeem op de markt komt.

Daarnaast zouden ook andere functies mogelijk zijn.  Zoals het kunnen uitzenden van berichten over de status van de auto, onder andere het laadniveau. Van kleur veranderen kan ook een weerfunctie hebben: wit als er zon is en zwart op regenachtige dagen, zodat het koetswerk ook bijdraagt tot de klimatisatie van het interieur. Zo kunnen elektrische auto’s een paar Wh extra besparen.

Een bioscoopscherm om passagiers te vermaken?

BMW Theatre Screen CES 2022

BMW pakte op de CES 2022 nog uit met een andere innovatie: een 8K scherm van 31” om de achterpassagiers te vermaken. Het heeft een 5G-connectie, maar ook een Bowers & Wilkins 4D-audiosysteem van 1500 watt met 30 luidsprekers. Het heeft de gepaste naam Theatre Screen. Wellicht zal dit scherm binnenkort beschikbaar zijn. We hebben het dan over de volgende generatie van de 7 Reeks, maar ook de gerestylede X7 en de toekomstige XM.

Video via BimmerToday / YouTube

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon