Praktische info

Een auto kopen: dit zijn de ‘verborgen’ kosten

Een auto kopen, is een serieuze aangelegenheid die een hele boel extra kosten met zich meedraagt. In dit artikel geven we een overzicht van wat je bovenop de aankoopprijs van een wagen moet betalen, alsook hoeveel een auto gemiddeld per maand kost.

Geschreven door de redactie | 25/10/2021

Wie van plan is om een auto te kopen, let vooral op de prijs. Logisch, maar onthou dat dit bedrag alles behalve de volledige lading dekt en dat je dus een (veel) ruimer budget nodig hebt. Er zijn immers nog tal van andere, zeg maar ‘verborgen’ kosten waar je rekening mee moet houden. Die lijsten we hieronder voor je op.

Hoeveel kost een auto in België?

vente voiture

De prijs van een nieuwe auto in België schommelt gemiddeld tussen de 12.000 en 80.000 euro, afhankelijk van het gekozen model. Voor een tweedehands auto moet je rekenen op 300 tot 70.000 euro, alweer afhankelijk van het model, maar ook van de staat, het bouwjaar, de kilometerstand en de uitvoering.

Vanzelfsprekend liggen de prijzen van exclusieve sportwagens (Lamborghini, Ferrari, McLaren…) veel hoger  en hetzelfde geldt voor automodellen uit het topsegment (Bentley, Rolls-Royce, bepaalde Mercedessen enzovoort).

Ontdek hier het aanbod van onmiddellijk leverbare wagens

Hoeveel kost een autolening in België?

prêt voiture

Als je voor een financiering in de vorm van een autolening kiest, dan moet je rente en administratiekosten betalen aan de kredietverstrekker. Geld lenen, kost ook geld. Op deze site kan je de verschillende autoleningen met elkaar vergelijken.

Verschillende belastingen

taxes

Om met je nieuwe auto of tweedehandswagen te mogen rijden, moet je twee soorten belastingen betalen:

  • Belasting op inverkeerstelling (BIV), ook wel de inschrijvingstaks genoemd. Deze belasting is eenmalig te betalen als je een nieuwe wagen of een occasie koopt en kan enkele duizenden euro’s kosten indien het voertuig veel verbruikt en vervuilt.
  • Jaarlijkse verkeersbelasting. De overheden van de verschillende regio’s van België berekenen deze taks op basis van een aantal kenmerken van het voertuig, zoals de gemiddelde CO2-uitstoot, de euronorm enzovoort.

Meer info over deze belastingen ontdek je in dit artikel, en in dit stuk leggen we de verschillen per regio (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) bloot.

Autoverzekering

assurance

Burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is de enige verplichte autoverzekering in ons land. Wie het wenst – en dat is aan te raden als het om een gloednieuwe auto auto gaat – kan een omnium afsluiten. Daarnaast bestaat er ook zoiets als een kleine omnium. De verschillen tussen de verschillende verzekeringen leggen we in dit artikel uit.

Hou er sowieso rekening mee dat hoe jonger je bent, hoe hoger je premie zal zijn. Afhankelijk van de dekking kost een autoverzekering jaarlijks gemiddeld tussen 250 en 1.600 euro.

Onderhoud en autokeuring

entretien

Elk voertuig heeft regelmatig onderhoud nodig: olie verversen, remmen vernieuwen, nieuwe filters enzovoort. In dit korte artikel lees je wat je zeker moet weten over het onderwerp ‘auto onderhouden‘, en in dit stuk leggen we uit hoe je er helemaal zelf aan kan beginnen.

Auto’s ouder dan 4 jaar moeten ook elk jaar een technische controle ondergaan. Lees hier wat er geïnspecteerd wordt, wanneer je moet gaan en hoeveel een autokeuring in Vlaanderen en Brussel kost. Weet ook dat de keuring sinds deze maand strenger is geworden.

Diesel, benzine, LPG, CNG, waterstof…

diesel

De brandstofprijzen swingen meer dan ooit de pan uit en stijgen geregeld. Hoe dat komt, leggen we in dit artikel uit. En hier is het overzicht van de gemiddelde prijzen per jaar.

Overzicht van de ‘verborgen’ kosten van een wagen

Welke kosten

Details

Prijs van de auto

12.000€ – 80.000€ voor een nieuwe auto

300€ – 70.000€ voor een tweedehandse auto

Autolening

Afhankelijk van de rentevoet

BIV

Eenmalig te betalen, afhankelijk van het automodel

Verkeersbelasting

Jaarlijks te betalen, afhankelijk van het automodel

Autoverzekering

Gemiddeld 250 tot 1600 euro, afhankelijk van de gekozen dekking en de bestuurder

Keuring en onderhoud

€ 37,20 voor een benzinewagen, € 45,60 voor een diesel en € 57,60 voor een lichte vracht. Herkeuring kost € 13,20.

Reparaties en onderhoud: deze kosten variëren naargelang het model, de leeftijd, de schade…

Brandstof

Hier een overzicht van de gemiddelde prijzen per jaar

Gemiddeld 400 euro per maand

Volgens een studie van TML (Transport Mobility Leuven) spenderen Belgen gemiddeld 400 euro per maand aan hun auto (de initiële aankoop niet meegerekend).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's