Verkeersveiligheid

Elektrische auto: Riskeer je brand bij een ongeval?

Elektrische auto’s die (spontaan?) in brand vliegen halen regelmatig de krantenkoppen en spelen in de kaart van critici die claimen dat het een gevaarlijke en onderontwikkelde technologie betreft. Het Duitse brandweermagazine (Feuerwehrmagazin) heeft zich over de zaak gebogen en enkele opvallende conclusies gedeeld.

Nicolas Morlet Nicolas Morlet | Gepubliceerd op 15 jan. 2020 | Leestijd: 2 min

De journalisten van het tijdschrift bestudeerden resultaten van crashtests en voerden hun eigen tests uit op elektrische auto’s om na te gaan of ze echt meer geneigd waren om vuur te vatten dan conventioneel aangedreven wagens. Ze beoordeelden eveneens de risico’s voor de brandweer bij het blussen van een elektrische auto of van de passagiers.

Uiteindelijk bleek uit het onderzoek dat er geen groter risico is, voor de eigenaar noch voor de hulpdiensten, bij het besturen van een elektrische auto. Er zijn geen EV’s in brand gevlogen tijdens de crashtests en bovendien schakelt de stroomonderbreker tijdens het ongeval automatisch de hoogspanningsaccu uit, waardoor de brandweer de slachtoffers veilig kan vrijlaten, zonder gevaar voor elektrocutie. Het 12V-systeem van de wagen bleef tijdens alle tests correct actief, waardoor met name de elektrische ramen konden worden verlaagd.

Advertentie – lees hieronder verder

Na het bewust veroorzaken van een brand door kortsluiting van een hoogspanningsbatterij, bleek uit het onderzoek dat de CO2-blustechniek effectief bleef, maar dat bewaking van de batterijtemperatuur door een thermische camera noodzakelijk was.

Kortom, een elektrische auto is bij een ongeval net zo veilig als een benzine- of dieselauto…

Bron: feuerwehrmagazin.de / Beeld: Facebook

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon