Verkeersveiligheid

Lidar “machinegeweer-radar” op onze wegen vanaf eindejaarperiode

Voor de feestdagen krijgen de automobilisten een mooi cadeau: de Lidar-radar – de toren die de overheid overal plaatst, vooral op bouwwerven – krijgt een update die hem efficiënter maakt en in staat stelt om twee tot drie keer meer voertuigen te flitsen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 13/10/2022 | Leestijd: 3 min

De Waalse wegen krijgen een Lidar-radar van een nieuw type met de bijnaam “machinegeweer“, omdat die zoals de naam al doet vermoeden, veel sneller kan flitsen dan zijn voorgangers. Het certificaat van goedkeuring – of homologatie – is deze week verleend en het bedrijf SecuRoad, dat verantwoordelijk is voor de implementatie ervan, zal de apparaten dus geleidelijk installeren.

Het gaat er nu om de bestaande toestellen te actualiseren. Volgens informatie van Sud Presse zal een tiental Lidars vanaf het einde van het jaar operationeel zijn voor de feestdagen, terwijl de andere begin 2023 in werking treden. Deze keer wordt Wallonië als eerste bediend, maar natuurlijk zullen deze nieuwe Lidars ook snel in Vlaanderen opduiken.

Advertentie – lees hieronder verder

SecuRoad verklaarde aan Sud Presse dat “de kwaliteit van de gemaakte foto’s beter is, waardoor het mogelijk is om meer op het beeld in te zoomen en dus van verder weg te kunnen flitsen”. Dat betekent dus dat een betere kwaliteit ook een betere leesbaarheid van het kenteken van de dader garandeert.

Het bedrijf geeft ook aan dat het IT-gedeelte eveneens is aangepast: het is eenvoudiger en dus ook betrouwbaarder, wat een vermindering van technische problemen betekent. Kortom, er is dus veel minder kans om een defecte Lidar tegen te komen.

Machinegeweersalvo

Maar de grote nieuwigheid van de “machinegeweer” Lidar is de kortere reactietijd tussen de passage van twee voertuigen. Met zo’n kortere reactietijd moeten alle snelheidsovertredingen kunnen worden vastgelegd en gerapporteerd. Volgens SecuRoad kunnen er in dezelfde periode twee tot drie keer zoveel voertuigen worden geflitst, en dit in een zone die tot 4 rijstroken kan tellen en in beide richtingen zolang er geen middenberm is! Met andere woorden, dit betekent (helaas) een indrukwekkende vooruitgang.

Un nouveau type de radar Lidar débarque sur nos routes... De nouveaux feux d’artifice en vue !

En er is nog meer: de “machinegeweer” Lidar is ook in staat om verschillende snelheidslimieten te onderscheiden voor elke rijstrook. Als de eerste rijstrook bijvoorbeeld beperkt is tot 70 km/u en de tweede tot 90 km/u, kan het apparaat dus het verschil maken. Merk ook op dat deze Lidar werkt tot een snelheid van 300 km/u.

Ook in tegenovergestelde richting

De nieuwe Lidar werkt dus ook in beide richtingen. Dit maakt hem geschikt voor spookrijders, zelfs als de maximumsnelheid niet wordt overschreden. De Lidars worden echter vaak in deze straten geplaatst, merkt SecuRoad op, want ze zijn inderdaad niet alleen te vinden op bouwwerven.

Un nouveau type de radar Lidar débarque sur nos routes... De nouveaux feux d’artifice en vue !

Ze kunnen ook gehuurd worden door lokale politiezones, voortaan zelfs voor een langere periode, omdat het contract nu stijgt van 8 naar 10 weken per jaar. De minister belast met Verkeersveiligheid, Valérie De Bue (MR), is trouwens van plan om deze beschikbaarheid te verhogen tot 12 weken. Kortom, het flitsarsenaal van de politie wordt dus steeds beter.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie