Verkeersveiligheid

Minimumsnelheid op autosnelweg mag niet stijgen

Ondanks positief advies van onder andere het VIAS Instituut, gaat de minimumsnelheid op Belgische autosnelwegen niet naar omhoog. Het voorstel om de limiet op te trekken tot 80 km/u werd ingediend door het Vlaams Belang maar werd afgeschoten in de Kamer.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 25 mei 2021 | Leestijd: 2 min

Frank Troosters van het Vlaams Belang had het wetsvoorstel ingediend bij het Federale Parlement en kreeg bijval uit redelijk onverwachte hoeken, zoals van het VIAS Instituut en het Vlaams Forum Verkeersveiligheid. “Te traag rijden is even gevaarlijk als te snel rijden”, zo klonk het. Die stelling werd nog eens bevestigd door het verkeersinstituut VIAS, dat – terecht – meent dat grote snelheidsverschillen tussen de verschillende weggebruikers vermeden moeten worden. Het zag er dus even naar uit dat de minimumsnelheid op autostrades effectief verhoogd zou worden van 70 naar 80 km/u, maar het voorstel werd uiteindelijk niet goedgekeurd door de Kamer. Zowel de Brusselse, de Vlaamse als Waalse regering waren tegen “omdat de snelheidsverhoging verwarrend zou kunnen werken”.

Volgens cijfers van de federale politie krijgen er in België wekelijks gemiddeld twee automobilisten een boete wegens te traag rijden – minder dan 70 km/u dus. Over een verhoging of een verlaging van de maximumsnelheid, die in ons land 120 km/u bedraagt, wordt vooralsnog niet gesproken.

Advertentie – lees hieronder verder

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie