Verkeersveiligheid

Tesla Autopilot kan hulpverleningsvoertuigen niet ontwijken

Autonoom rijden is een complexe materie. Op termijn moet deze technologie in staat zijn om snelle beslissingen te nemen, maar ook efficiënt te functioneren om de zwaksten te beschermen. Maar dat is enkel de theorie…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 25 aug. 2021 | Leestijd: 4 min

De overgang naar volledig autonoom rijden van onze auto’s zal nog lange tijd duren en bezaaid zijn met vele valkuilen. Dat lag voor de hand. De ingenieurs die deze technologie ontwikkelen, worden ook geconfronteerd met prangende ethische vragen. Wat te doen als een kind de straat oversteekt? Wie bescherm je voor een schoolbus? Wie moet overleven? En wie zou er moeten sterven? Want het is duidelijk dat de programmatie van de processoren deze keuzes moet kunnen maken.

Slechte chauffeurs

Het goede aan elektronica is dat ze veel sneller kan beslissen dan mensen. Er is de reactiesnelheid, maar ook de informatie die het beslissingscentrum bereikt (grip van het wegdek bijvoorbeeld), en die duidelijk niet wordt gebruikt door mensen die vaak gewoon op hun gevoel vertrouwen (en hopelijk is dat het juiste). We zijn dus fundamenteel slechte chauffeurs, simpelweg omdat we ook met ons geweten handelen.

Advertentie – lees hieronder verder

Elektronica doet dat echter niet. Ze is op dit vlak niet verdorven en dus in staat om steeds de beste beslissing te nemen. Nou, dat is wat we geloofden tot we hoorden dat de Tesla Autopilot blijkbaar enkele ernstige problemen heeft met de herkenning van hulpverleningsvoertuigen

11 ongevallen

autopilot tesla

Volgens CNN Business gebeurden er 11 ongelukken terwijl het Autopilot automatische rijsysteem was geactiveerd. Daarbij hadden de Tesla’s meestal voertuigen van de nooddiensten geramd, een onbegrijpelijke situatie die ook 17 gewonden en 1 dode veroorzaakte.  De ongelukken vonden plaats in negen verschillende staten over een periode van drieënhalf jaar. Volgens de eerste conclusies lijkt de Autopilot zich totaal niet bewust te zijn van de signalisatiemiddelen van de hulpverleningsvoertuigen, of het nu gaat om kegels of lichtpanelen.

Geen echt antwoord

CNN nam uiteraard contact op met Tesla dat niet meteen reageerde. De federale dienst voor verkeersveiligheid in de VS, NHTSA, herinnerde er intussen aan dat “geen enkel voertuig dat vandaag te koop is, zelf kan rijden. Elk voertuig vereist dat een menselijke bestuurder er te allen tijde de controle over heeft en alle wetten van vandaag houden menselijke bestuurders verantwoordelijk voor het besturen van hun voertuig.”

Er werd nog aan toegevoegd dat “sommige geavanceerde rijhulpfuncties de veiligheid kunnen bevorderen door bestuurders te helpen aanrijdingen te voorkomen en de ernst ervan te beperken, maar zoals met alle voertuigtechnologieën en -apparatuur, moeten bestuurders ze correct en verantwoord gebruiken.”

Gezien de herhaling van de problemen met de Autopilot heeft NHTSA een onderzoek geopend naar Tesla. De modellen S, 3, X en Y van 2014 tot 2021 zijn onder de loep genomen. Zullen ze hun geheim of hun defect stukje code prijsgeven? De toekomst zal het uitwijzen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon