Actualiteit

60% van de verkeersdoden op de snelweg droeg geen veiligheidsgordel

Geschreven door Gert Verhoeven | 23/10/2017

In een nieuwe studie van het Vias Instituut (voormalig BIVV) is onderzoek gedaan naar dodelijke ongevallen op de snelweg. Meer dan één derde van de bestuurders en meer dan de helft van de passagiers op de achterbank die betrokken waren bij een dodelijk ongeval op de snelweg, bleken geen veiligheidsgordel te dragen.

In België wordt meer dan één derde (38%) van de afgelegde kilometers (door alle voertuigen) op autosnelwegen verreden. Het risico op ongevallen is er lager dan op de rest van het wegennet, maar de ernst van deze ongevallen is groter.

Uit deze studie blijkt ook dat vooral op- en afritten van snelwegen gevaarlijk zijn: één derde van de dodelijke ongevallen gebeurt in de buurt van deze op- en afritten. Bij één op acht (13%) dodelijke ongevallen waren er ook wegenwerken in uitvoering op het ogenblik van het ongeval.

Naast het niet-dragen van de veiligheidsgordel, bleek overdreven snelheid een belangrijke rol te spelen bij 38% van de onderzochte dodelijke ongevallen. Opvallend is ook dat één op de vijf bestuurders (19%) stil stond op het moment van het impact. Bij 11% van de ongevallen was ook alcohol in het spel maar bij 40% van de ongevallen werd de bestuurder niet getest.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's