Actualiteit

60% van de verkeersdoden op de snelweg droeg geen veiligheidsgordel

In een nieuwe studie van het Vias Instituut (voormalig BIVV) is onderzoek gedaan naar dodelijke ongevallen op de snelweg. Meer dan één derde van de bestuurders en meer dan de helft van de passagiers op de achterbank die betrokken waren bij een dodelijk ongeval op de snelweg, bleken geen veiligheidsgordel te dragen.

Gert Verhoeven | Gepubliceerd op 23 okt. 2017 | Leestijd: 2 min

In België wordt meer dan één derde (38%) van de afgelegde kilometers (door alle voertuigen) op autosnelwegen verreden. Het risico op ongevallen is er lager dan op de rest van het wegennet, maar de ernst van deze ongevallen is groter.

Uit deze studie blijkt ook dat vooral op- en afritten van snelwegen gevaarlijk zijn: één derde van de dodelijke ongevallen gebeurt in de buurt van deze op- en afritten. Bij één op acht (13%) dodelijke ongevallen waren er ook wegenwerken in uitvoering op het ogenblik van het ongeval.

Advertentie – lees hieronder verder

Naast het niet-dragen van de veiligheidsgordel, bleek overdreven snelheid een belangrijke rol te spelen bij 38% van de onderzochte dodelijke ongevallen. Opvallend is ook dat één op de vijf bestuurders (19%) stil stond op het moment van het impact. Bij 11% van de ongevallen was ook alcohol in het spel maar bij 40% van de ongevallen werd de bestuurder niet getest.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon