Actualiteit

Autorijden of je huis verwarmen: Wat vervuilt meer?

Geschreven door Maxime Pasture | 09/07/2020

Nu het autoverkeer na een ontzettend kalme periode wereldwijd opnieuw fors is toegenomen, worden er vragen gesteld over de impact op het milieu en het klimaat. Zijn auto’s of transport in het algemeen écht de grote boosdoeners? En wat als we de vergelijking maken met – we zeggen maar wat – centrale verwarming?

Als we het Intergovernemental Panel on Climate Change (IPCC) mogen geloven, is wegvervoer verantwoordelijk voor 14% van de wereldwijde uitstoot, terwijl elektriciteit en verwarming 25% voor hun rekening nemen en landbouw 24%. Deze cijfers werden onlangs door de VN overgenomen.

Andere conclusies: autoverkeer zou verantwoordelijk zijn voor 15% van de uitstoot van fijne deeltjes, tegenover 27% voor verwarming en 31% voor landbouw. Weet echter dat alle recente auto’s met roetfilters rondrijden, of ze nu diesel of benzine lusten.

CO2-gewijs doet Koning Auto het minder goed: op dit vlak bedraagt het aandeel 38%, tegenover 23% voor de verwarming van gebouwen. Ruimte voor verbetering langs alle kanten, lijkt ons…

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's