Actualiteit

Bedrijfswagens binnenkort allemaal elektrisch?

Geschreven door Nicolas Morlet | 11/03/2019

Als het van CD&V afhangt, zullen firma’s vanaf 2023 zowat genoodzaakt zijn om hun bedrijfswagenpark elektrisch te maken. Doen ze dat niet, zullen ze – fors! – meer belastingen moeten betalen.

Een groep van vijf CD&V-afgevaardigden heeft een wetsvoorstel ingediend dat zowat alle bedrijfswagens elektrisch moet maken. Gaat een firma hier niet op in, zullen de sociale zekerheidsbijdragen zwaar toenemen terwijl de werknemer volgens Traxio, Febiac en Renta (Rental Federation), die de dit voorstel niet smaken, “tot vier keer meer belastingen” zou moeten betalen.

De tegenstanders hekelen “een overhaast en roekeloos voorstel dat geen rekening houdt met de huidige technische en financiële situatie op het gebied van elektromobiliteit.” De realiteit is dat deze voertuigen vandaag de dag voor de meeste gebruikersprofielen nog steeds een veel hogere kostprijs hebben dan conventionele motoren.

Er wordt ook op gewezen dat maar 11% van de personenauto’s op onze wegen bedrijfswagens zijn die ook voor privédoeleinden worden gebruikt. De effecten op het milieu en het klimaat zijn dus beperkt, aangezien 89% van het wagenpark niet door deze maatregelen wordt getroffen.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's