Actualiteit

“Belastingverlaging op brandstof klaar om ingevoerd te worden”

De energiecrisis treft de wereld en België in het bijzonder. Momenteel zijn het echter de bedrijven en particulieren die de prijs betalen en gaat de staat met extra winsten lopen. Voor brandstoffen ligt de activering van het omgekeerde cliquetsysteem al verscheidene maanden op tafel, al kwam er maar geen schot in de zaak. Tot nu, blijkbaar, want de politieke partijen lijken gedaan te hebben met kibbelen. (beeld: Belga)

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 8 mrt. 2022 | Leestijd: 3 min

“Alles is in gereedheid gebracht om snel een verlaging van de accijnzen op brandstof door te voeren via de omgekeerde cliquet“, zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op dinsdag. Vanaf nu ligt de activering ervan op de tafel van de regering, die zich er in de komende dagen over zou moeten uitspreken.

Een regeringsakkoord in het verschiet

Tot voor kort stond minister Van Peteghem alleen met zijn standpunt over de invoering van het omgekeerde cliquetsysteem. De andere partijen zagen het nut – of de urgentie – van de activering ervan niet in. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne liggen de kaarten echter anders en zijn de brandstofprijzen alleen maar blijven stijgen. Diesel kost sinds zaterdag meer dan 2 euro/liter en Euro 98 (E5) eveneens sinds dinsdagochtend.

Advertentie – lees hieronder verder

Afgelopen zondag was het de voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, die opriep tot de activatie van het omgekeerde cliquet om de koopkracht van de burgers te vrijwaren en te voorkomen dat velen van hen in “brandstofarmoede” terecht zouden komen.

Bouchez

Wanneer van kracht?

Van Peteghem denkt dat de uitvoering zeer binnenkort zal gebeuren. Dit energiedossier is immers hoogdringend en moet voorrang krijgen op dat van de al dan niet geleidelijke afschaffing van kernenergie, dat gepland is voor 18 maart, d.w.z. over bijna 15 dagen. “Hoe eerder hoe beter, want voor veel gezinnen heeft dit grote gevolgen voor hun budget”, aldus Van Peteghem.

Er lijkt dus eindelijk eensgezindheid te zijn ontstaan over de snelle invoering van de omgekeerde cliquet. Alle grote partijen in de Vivaldi-meerderheid zouden op één lijn zitten. Op zich is dit niet zo verwonderlijk, want de prijsstijging die moordend is voor veel huishoudens, kan een groot sneeuwbaleffect veroorzaken die ook gevolgen zou hebben voor de begroting van de overheid. Denk aan een golf van faillissementen, maar ook duizenden gezinnen met schulden, een vloedgolf aan aanvragen bij OCMW‘s, enz.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon