Actualiteit

België heeft een van de recentste wagenparken in Europa

Geschreven door Stéphane Monsin | 24/08/2020

Een recente studie van de Vereniging van Europese Autoconstructeurs (ACEA) maakte een analyse van de gemiddelde leeftijd van de wagens in Europa. De verschillen tussen de landen zijn eerder spectaculair te noemen.

Volgens deze studie van ACEA is de gemiddelde leeftijd van het Europese wagenpark 10,8 jaar, met een groot verschil tussen West-Europa en Oost-Europa, waar de oudste voertuigen rondrijden in Letland (16,9 jaar), Estland (16,7 jaar) en Roemenië (16,3 jaar).
Omgekeerd vinden we in Luxembourg het jongste wagenpark (6,4 jaar), gevolgd door Oostenrijk (8 jaar) en Engeland (8,4 jaar). Ook België is ver van slecht geplaatst met een gemiddelde van 9 jaar, net als Frankrijk.

Fabrieken en uitstoot
ACEA maakte eveneens een klassement van de Europese landen met de meeste autofabrieken. Daarin staat Duitsland op kop (42), gevolgd door Frankrijk (31) en Engeland (30). Tenslotte berekende de organisatie nog de gemiddelde CO2-uitstoot per verkochte nieuwe wagen in elk land. Hierbij voert Noorwegen (59,9 g/km) de klassering aan, gevolgd door Nederland (98,4 g/km) en Malta (105,3 g/km). De rode lantaarn is Bulgarije met een gemiddelde uitstoot van 137,6 g/km.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's