Actualiteit

Beschuldigde ex-topman Nissan gevlucht uit Japan

Geschreven door Joris Bosseloo | 02/01/2020

Carlos Ghosn, de van corruptie beschuldigde ex-topman van Nissan, zou Japan ontvlucht zijn en zich momenteel in het Midden-Oosten bevinden.

Ghosn werd in november 2018 gearresteerd en moet in april van dit jaar voorkomen voor een Japanse rechtbank. Toen de in Brazilië geboren Fransman aan het hoofd stond van Nissan, zou hij zich bezondigd hebben aan financieel wanbeheer. Na de betaling van een borgsom (9 miljoen dollar!) kwam hij op vrije voeten in afwachting van zijn proces, al waren daar natuurlijk strikte voorwaarden aan verbonden. Zo mocht/mag hij Tokio niet verlaten, niet op het internet gaan en dus ook geen e-mails versturen.

Toch zou Ghosn Japan verlaten hebben. Volgens de Libanese krant Al-Joumhouriya is hij met een privéjet geland in Beiroet, komende van Istanboel. Ghosn zou hulp gekregen hebben van een beveiligingsfirma. Naar verluidt werd er zo’n 3 maanden lang aan de ontsnapping gewerkt.

Waarom Libanon?

Niet alleen omdat Ghosn ook over Libanese papieren beschikt maar eveneens omdat dat land geen uitwisselingsverdrag heeft met Japan. De kans dat hij voor de Japanse rechtbank zal verschijnen, lijkt dus klein. Er hangt de man een gevangenisstraf van 15 jaar boven het hoofd.

Trefwoorden

Lees ook