Actualiteit

Brussel: “Geen diesels meer in 2030, geen benzine of LPG vanaf 2035”

Geschreven door Joris Bosseloo | 25/10/2019

De Brusselse regering heeft het definitieve voorstel voor het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) voor 2030 klaar. Ten laatste op 31 december moet dit dossier naar de Europese Commissie worden opgestuurd.

Hét grote doel is om de stijging van de gemiddelde temperatuur tegen 2100 te beperken tot (minder dan) 2°C. De Brusselse regering wil een serieuze duit in het zakje doen door verbrandingsmotoren op termijn helemaal te verbieden. Concreet: in 2030 zou er geen enkele dieselwagen meer mogen rondrijden – de CO2-uitstoot moet dan met 40% gedaald zijn ten opzichte van 2005 – en vanaf 2035 geen benzine- en LPG-auto’s meer.

Op het vlak van mobiliteit wil de Brusselse regering volgens minister Elke Van den Brandt (Groen) een reeks maatregelen nemen om het aantal verplaatsingen met privéwagens tegen 2030 met maar liefst driekwart te verminderen. Ze wil met andere woorden het systeem van kilometerheffing invoeren. Daarnaast werden ook voorstellen gedaan met betrekking op de bouwsector (niet meer verwarmen met kolen of mazout…) en om meer inspanningen te leveren voor de opwekking van hernieuwbare energie.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's